Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trgovinski sporazum EU-Kanada
  • 15.02.2017. 15:00

Prihvaćen trgovinski sporazum između EU i Kanade

EU i Kanada potpisali su trgovinski sporazum 30. listopada, a danas je suglasnost dao i Europski parlament. Time se otvara put da CETA, nakon ratifikacije s kanadske strane, privremeno stupi na snagu.

Foto: bigstockphoto.com, Mark Spowart
  • 1.743
  • 230
  • 0

Danas je Europski parlament glasao u korist Sveobuhvatnog gospodarskog i trgovinskog sporazuma između EU i Kanade (CETA) i time zaključio postupak ratifikacije tog sporazuma na razini EU.

Pozdravljajući rezultate glasanja održanog u Strasbourgu, predsjednik Jean-Claude Juncker izjavio je: Današnje glasanje u Europskom parlamentu važan je korak u demokratskom procesu ratifikacije sporazuma postignutog s Kanadom, a njime se omogućuje i privremena primjena sporazuma.

Zbog toga će poduzeća i građani EU moći u najkraćem mogućem roku uživati u prednostima koje donosi sporazum. Ovaj je trgovinski sporazum prošao temeljiti parlamentarni nadzor koji odražava sve veće zanimanje građana za trgovinsku politiku. Živa rasprava koja je svo vrijeme pratila sklapanje sporazuma CETA dokaz je demokratičnosti europskog postupka odlučivanja.

CETA obilježava početak novog razdoblja u odnosima između EU i Kanade

Ovim se naprednim sporazumom otvara mogućnost zajedničkog utjecaja na globalizacijske procese i uspostavu pravila globalne trgovine. Najbolji je primjer toga suradnja s našim kanadskim prijateljima na uspostavi multilateralnih pravila u području ulaganja.

Sada se pozivaju države članice da u okviru nacionalnog ratifikacijskog postupka ovog sporazuma provedu obuhvatnu i temeljitu raspravu s relevantnim dionicima na nacionalnoj razini.

Povjerenica za trgovinu Cecilia Malmström izjavila je: "Ovim glasanjem započinje novo razdoblje u odnosima između EU i Kanade. Zajedno šaljemo snažnu poruku da se izgradnjom mostova, a ne zidova, možemo suočiti s izazovima koji prijete našim društvima. U ovim neizvjesnim vremenima, u kojima se svijet suočava sa sve jačim protekcionizmom, CETA ističe našu snažnu predanost održivoj trgovini.

Kanada je bliski saveznik Europe s kojim dijelimo kulturu i ideale te predanost otvorenim tržištima i poštenim socijalnim politikama. Kanada je važan gospodarski partner EU, a vrijednost bilateralne trgovine iznosi gotovo milijardu eura. Nakon što Kanadski parlament ratificira ovaj sporazum, sljedeći je korak njegova privremena primjena, a nadam se da će proteći brzo i učinkovito. Građani i poduzeća na obje strane Atlantika trebali bi ubrzo uživati u prednostima koje donosi sporazum."

Ušteda na carinama

Primjenom CETA-e otvaraju se nove prilike europskim poduzećima. Sporazumom će se europskim poduzećima godišnje uštedjeti više od 500 milijuna eura carine koja se trenutačno plaća na robu koju izvoze u Kanadu. Odmah će biti vidljivo gotovo 99% tih ušteda. Na temelju sporazuma europska poduzeća dobit će dosad najbolji pristup ugovorima o javnoj nabavi u Kanadi, uključujući ugovore na razini provincija te ugovore na saveznoj i općinskoj razini.

Prednosti sporazuma pretežno će osjetiti manja poduzeća koja si ne mogu priuštiti trošak birokracije. Mala poduzeća uštedjet će vrijeme i novac, primjerice, izbjegavanjem dvostrukih zahtjeva za testiranje, dugotrajnih carinskih postupaka i skupih naknada za pravne troškove.

Prilike za poljoprivrednike

Zahvaljujući CETA-i stvorit će se nove prilike za poljoprivrednike i proizvođače hrane, a istovremeno će se u potpunosti zaštititi posebnosti EU. Prostor za određene proizvode na tržištu EU ograničen je i odmjeren te je protuteža broju mjesta za proizvode na kanadskom tržištu, a koji odgovara potrebama europskih izvođača proizvoda kao što su sir, vina i žestoka alkoholna pića, voće i povrće, prerađeni proizvodi te zaštita 143 visokokvalitetna europska proizvoda (tzv. proizvodi s oznakom zemljopisnog podrijetla) na kanadskom tržištu.

Dobrobiti za potrošače

Koristi od CETA-e imat će i 500 milijuna potrošača na tržištu EU. Sporazumom se proširuje izbor i zadržavaju europski standardi jer će na tržište EU moći ući samo oni proizvodi i usluge koji u potpunosti udovoljavaju svim propisima EU. To znači da se CETA-om neće promijeniti način na koji EU zakonski uređuje sigurnost hrane, uključujući proizvode od GMO-a i zabranu govedine tretirane hormonima.

Sporazumom će se osigurati veća pravna sigurnost u uslužnom gospodarstvu, bolja mobilnost za zaposlenike poduzeća te okvir za priznavanje stručnih kvalifikacija u rasponu od arhitekata do operatora dizalica.

Novi mehanizam rješavanja sporova

Trenutačni način rješavanja sporova između ulagača i države (ISDS) u mnogim bilateralnim trgovinskim sporazumima u kojima pregovaraju države članice EU zamijenjen je novim i poboljšanim sustavom sudova za ulaganja (ICS). Novi mehanizam bit će transparentan i neće se temeljiti na ad hoc sudovima.

Države članice i dalje će moći organizirati javne usluge na način koji smatraju primjerenim. To pitanje i druga pitanja dodatno su razjašnjeni u Zajedničkom instrumentu o tumačenju, koji će imati pravnu snagu te u kojemu je jasno i nedvosmisleno definirano što su Kanada i Europska unija dogovorile u nizu članaka CETA-e.

Stvaranje radnih mjesta

Jasno je potvrđeno da se sporazumima o slobodnoj trgovini potiče rast i stvaranje radnih mjesta u Europi. Primjerice, izvoz EU u Južnu Koreju povećao se za više od 55% od stupanja na snagu trgovinskog sporazuma između EU i Koreje 2011. Izvoz određenih poljoprivrednih proizvoda povećao se za više od 70%, a prodaja europskih automobila u Južnoj Koreji u tom se petogodišnjem razdoblju utrostručila. Sporazum s Korejom također se privremeno primjenjivao tijekom postupka njegove ratifikacije. U prosjeku svakim dodatnim povećanjem izvoza za 1 milijardu EUR stvara se 15.000 radnih mjesta u EU. U Europi o izvozu ovisi 31 milijun radnih mjesta.

Foto: bigstockphoto.com, Mark Spowart


Izvori

Europska komisija


Tagovi

CETA Kanada


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs