Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita na radu
  • 16.09.2020. 07:30
  • SAD

Premala kazna za prerađivača koji nije zaštitio preko 1.000 radnika, od kojih je četvero umrlo?

Kazna od 13.494 dolara nije umirila sindikate i zagovornike sigurnosti radnika koji tvrde da Trumpova administracija mora učiniti više kako bi zaštitila one koji rade na opskrbi cijele države hranom.

Foto: Depositphotos/elnariz
  • 137
  • 111
  • 0

Kažnjen je jedan od vodećih svjetskih proizvođača i prerađivača svinjskog mesa, američka tvrtka Smithfield Foods zbog toga što nije zaštitila zaposlenike od koronavirusa, priopćio je Odjel za rad SAD-a. To ovu kompaniju čini prvim velikim mesoprerađivačem koji će dobiti novčanu kaznu zbog izbijanja Covida-19 u klaonicama, u kojima je zaraženo na tisuće radnika.

No, to nije umirilo sindikate i zagovornike sigurnosti na radu koji tvrde da Trumpova administracija mora učiniti više kako bi zaštitila one koji rade na opskrbi cijele države hranom.

Naime, Uprava za zaštitu na radu (OSHA) optužila je Smithfieldovu tvornicu u Sioux Fallsu u Južnoj Dakoti, jer nije osigurala radna mjesta od opasnosti koje mogu prouzročiti smrt ili ozbiljnu štetu.

Premala kazna za smrt 4 radnika?

Najmanje 1.294 radnika te tvornice zarazilo se koronavirusom, a četvero zaposlenika umrlo je ovoga proljeća. U priopćenju OSHA-e se navodi da su zaposlenici radili bez poštivanja socijalne distance. Stoga su predložili kaznu od 13.494 američkih dolara, što je maksimalno dopušteno zakonom. Naravno, visina kazne je naišla na velike kritike i smatra se premalom. U kunskoj protuvrijednosti, to je oko 85.000 kuna što je, mnogi će se složiti, ništa za tako veliku kompaniju.

Radnici u klaonicama najteže pogođeni koronavirusom? Rade i bolesni

"Nakon što je zaraženo njih 1.300, deseci hospitalizirani i četvero umrlih, mala kazna poput ove Smithfieldu i drugim tvrtkama za preradu mesa šalje poruku da se ne moraju brinuti zbog OSHA-e", komentirao je David Michaels, profesor zaštite okoliša i zdravlja na radu na Sveučilištu George Washington, a koji je u Obaminoj administraciji bio pomoćnik američkog tajnika za rad u tom državnom tijelu.

S druge strane, u OSHA-i tvrde kako su predani zaštiti radnika te su kompaniju kaznili u skladu s dobro uspostavljenim procedurama i pravnim standardima.

Za sve je kriv Trump?

"Tvrtka je poduzela sve korake da zaštiti zaposlenike i potrošila 350 milijuna dolara za slučajeve povezane s koronavirusom tijekom drugog tromjesečja", pokušala je opravdati Smithfield njihova glasnogovornica Keira Lombardo.

Naime, ta je tvornica u travnju bila zatvorena, a nakon što su porasle zaraze među radnicima. Njihovo postrojenje je jedno od najvećih za preradu svinjskog mesa u zemlji i predstavlja oko 5% američke proizvodnje svinjetine.

Gotovo 20 tvornica koje vode tvrtke poput Smithfielda, kao što su Tyson Foods Inc i JBS USA privremeno su bile zatvorene ovog proljeća zbog izbijanja epidemije.

Klaonica u Njemačkoj novo žarište Covid-19: Uvedena karantena

Američki predsjednik Donald Trump tada je tražio da postrojenja ipak ostanu otvorena radi zaštite opskrbe hranom, unatoč zabrinutosti zbog izbijanja epidemije, što je izazvalo reakciju sindikata koji su tražili veću zaštitu za radnike. 

"Neuspjeh Trumpove administracije da Smithfield pozove na odgovornost jasno pokazuje da je njegovoj vlasti više stalo do dobiti u industriji nego do zaštite na radu", rekao je Marc Perrone, predsjednik Ujedinjenog međunarodnog sindikata prehrambenih i komercijalnih radnika, najvećeg američkog sindikata mesne industrije.

Kriza u tvornicama za preradu mesa povećala potražnju za mobilnim mesnicama

Kalifornijska OSHA ovog je mjeseca kaznila i dva manja prerađivača mesa, jednog proizvođača smrznute hrane i osam tvrtki koje se bave poljoprivredom ili radnicima u ovom sektoru, nakon što je utvrđeno da nisu zaštitili zaposlenike od Covid-19.

Također, predložili su preko 200.000 američkih dolara kazne za proizvođača hrane Overhill Farms Inc i njegovu agenciju za privremeno zapošljavanje, a što su oni osporili. 

"Bilo je zastrašujuće raditi kroz ovu pandemiju i gledati kako se suradnici razbolijevaju, pitajući se hoću li ja biti sljedeća", kazala je zabrinuto radnica Overhilla, Hilda Morales.


Tagovi

Smithfield Foods Kazna Covid-19 Radnici Zaštita na radu Oboljeli


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić