Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hrana u 2020.
  • 23.02.2020. 15:00

Prehrambeni trendovi: Što ćemo najviše jesti u 2020.?

Od 2010. godine globalni trendovi bilježe manju konzumaciju mesa, a sve veću potrošnju biljne hrane i prakticiranje tzv. "plant based" prehrane koja se temelji na biljnim izvorima.

Foto: Depositphotos/photography33
  • 671
  • 43
  • 0

Promjene trendova u prehrambenim navikama su sve češće i očitije, posebno u vrijeme klimatskih promjena kada ljudi postaju svjesniji utjecaja proizvodnje hrane na klimu. 

Stuart Kelly, glavni voditelj tvrtke Lloyd's Register prognozirao je koji će čimbenici utjecati na izgled prehrambene industrije u 2020. godini. Kao ključne trendove istaknuo je daljnji porast popularnosti za biljnom hranom i smanjenje uporabe plastike, piše New food.

Nastavak trenda biljne prehrane

Od 2010. godine globalni trendovi bilježe manju konzumaciju mesa, a sve veću potrošnju biljne hrane i prakticiranje tzv. "plant based" prehrane koja se temelji na biljnim izvorima. Brojna istraživanja pokazala su da se takvim načinom prehrane mogu prevenirati razne kronične bolesti i produžiti životni vijek.

Veganski burgeri i biljna mlijeka više nisu samo ukusne zamjene za vegane i vegetarijance, već i glavni izvor proteina za ostale potrošače. Stoga je jasno kako hrana koja se nekoć smatrala alternativnom uskoro postaje glavnim trendom. Teško je predvidjeti koliko će potrošači s naših prostora prigrliti ovu kategoriju proizvoda, no zasigurno će nam 2020. godina to otkriti.

Biljni burgeri: Mora li se meso dobiti od krave ili svinje umjesto od biljaka?

Proizvodnja mesa iz laboratorija

Zbog sve većeg problema oko intenzivnog uzgoja stoke i njegovog zagađenja okoliša, kako tvrde brojni istraživači, sve više se radi na tome da se proizvodi meso koje ni na koji način neće naštetiti okolišu, a uz to neće biti potrebe za ubijanjem životinja. Kao jedno od riješenja našlo se meso iz laboratorija, a brojne tvrtke kao što su Memphis Meats, Biotech Foodsa, Mosa Meat već su polako krenule s takvom proizvodnjom.

Meso iz laboratorija na našim tanjurima već 2022.?

Iako ih ove godine još nećemo vidjeti na policama trgovina, regulativa ove vrste hrane će se sigurno polako početi rješavati.  

Crveno meso i mliječni proizvodi u borbi za opstanak

Prodaja mesa i mliječnih proizvoda smanjila se upravo u trenutku kada je hrana na bazi biljaka naglo porasla. Kelly misli kako će ova dva velika sektora u 2020. zajednički pokrenuti kampanju za borbu protiv rastućeg uvjerenja kako ta dva proizvoda nemaju mjesta u zdravoj prehrani. U Škotskoj i Velikoj Britaniji su stočari već krenuli s takvom kampanjom. 

Čeka nas veća cijena mesa - mjera borbe protiv zagađenja okoliša?

"Zdravo" etiketiranje

Nove etikete na proizvodima mogle bi imati i različite nove infomacije. Na primjer, određeni proizvodi mogu uključivati koliko je vježbe potrebno za sagorijevanje kalorija ili koliko često ih treba konzumirati u sklopu uravnotežene prehrane.

Značajno smanjenje plastike i sve veća okrenutost zaštiti okoliša

Najveću pozornost, kako Kelly tvrdi, ipak će se dati plastičnoj amabalaži koja bi se trebala što prije ukloniti, a mnoge tvrtke već sada smanjuju, recikliraju ili čak uopće ne koriste plastiku u svojim lancima opskrbe.

Sva ambalaža za hranu i pića do 2030. moći će se reciklirati

Prošle je godine Europska Unija potpisala mjere koje uključuju zabrane jednokratne plastike kao što su tanjuri, pribor za jelo, spremnici za hranu od polistirena, čaše, baloni, slamke i štapići za uši. Cilj EU je postati globalni lider u borbi protiv plastičnog otpada na kopnu i u moru.


Tagovi

Prehrambena industrija Stuart Kelly Trendovi Plant based Meso iz laboratorija Crveno meso i mliječni proizvodi Zdravo etikteriranje Zaštita okoliša Borba s plastikom


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]