Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pekarska industrija Branko Perišić
  • 05.11.2015. 11:00

Predstečajem se štite od poverilaca

Pekarska industrija "Branko Perišić" ušla je u predstečajni postupak kako bi se zaštitila od naplate poverilaca, nakon što joj je državna zaštita prestala 31. oktobra, te kroz privatizaciju, koja je oglašena dan ranije, pokušala da nađe novog većinskog vlasnika.

  • 67
  • 2
  • 0

Pekarska industrija "Branko Perišić" ušla je u predstečajni postupak kako bi se zaštitila od naplate poverilaca, nakon što joj je državna zaštita prestala 31. oktobra, te kroz privatizaciju, koja je oglašena dan ranije, pokušala da nađe novog većinskog vlasnika.

Predstečajnim postupkom štite račun

"Reč je o predstečajnom postupku i to je bio jedini način da se zaštiti račun preduzeća, da možemo da radimo, s obzirom na to da nam je objavljen javni poziv za privatizaciju. Javni poziv ne sprečava poverioce iz perioda pre restrukturiranja da blokiraju naš račun odnosno da aktiviraju hipoteke", kazao je direktor te industrije Petar Mihajlović. Podsetio je i da preduzeće iz perioda pre restrukturiranja, odnosno raskida privatizacije, do koga je došlo u martu 2012. godine, ima dugovanja koja sa kamatama iznose oko 1,5 milijardi dinara, dodavši da je kroz predstečajni postupak preduzeće zaštićeno do decembra, odnosno do prvog ročišta, do kada bi trebalo da bude obavljen postupak privatizacije.

Objavljen novi Javni poziv - otvaranje ponuda 7. decembra

Ova pekarska industrija bila je u grupi preduzeća u restrukturiranju za koje je pre kraja maja bio raspisan javni poziv za privatizaciju, te je do kraja oktobra bila pod zaštitom države od naplate poverilaca. Taj javni poziv, objavljen 27. maja, nakon dva produžetka roka za dostavljanje ponuda, poništen je 25. avgusta, a zbog, kako je tada objasnio Mihajlović, očekivanja rešenja Agencije za restituciji po jednom zahtevu. Novi, ponovo prvi javni poziv za prodaju imovine "Branka Perišića", Agencija za privatizaciju je objavila 30. oktobra.

Navedeno je da reč o prodaji imovine subjekta privatizacije metodom javnog prikupljanja ponuda sa javnim nadmetanjem, Agencija ima 78,5 odsto, a ostalima pripada 21,5 odsto kapitala. Procenjena tržišna cena imovine koja se prodaje je nešto više od 4,5 miliona evra, što je i početna prodajna cena. Prijave se podnose do 3., a ponude se otvaraju 7. decembra.

Definisan funkcionalan paket za nesmetanu proizvodnju

U okviru prodaje imovine te pekarske industrije definisan je, kako je ranije objasnio Mihajlović, funkcionalan paket dovoljan za nesmetan rad proizvodnje, dok će imovinu, koja nije sastavni deo tog paketa, Agencija za privatizaciju prodavati kroz stečaj. Na prodaju se nudi imovina jer je kapital negativan, odnosno obaveze su dva puta veće od vrednosti. Istovremeno sa uvođenjem predstečajnog postupka i raspisivanjem javnog poziva u fabrici se, kazao je Mihajlović, na preporuku Ministarstva rada i Agencije za privatizaciju, sprovodi drugi krug socijalnog programa.

Iz te pekarske industrije je nedavno kroz socijalni program otišlo 27 radnika, a od preostalih 167, koji su zaposleni na neodređeno vreme, kako je kazao predsednik fabričkog sindikata "Nezavisnost", Vlada Bogdanović, skoro svi žele da iskoriste socijalni program. "Spiskovi se još uvek prave po celinama, ali prema mojim informacijama socijalni program uzima velika većina, odnosno neće ga koristiti samo oni koji imaju godinu, dve radnog staža", objasnio je on.


Izvori

beta.rs


Tagovi

Pekarska industrija Branko Perišić Predstečajni postupak Peta Mihajlović Javni poziv Dugovanje Zaštita države Restrukturiranje Prodaja imovine Stečaj Vlada Bogdanović