Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čuvanje oraha
  • 16.01.2021. 14:00

Pre odlaganja oraha u hladnjaču, plodove dobro očistiti i osušiti

Orah se vrlo dobro čuva u hladnjači na temperaturi od 2°C i relativnoj vlažnosti vazduha 70-75 odsto ako je vlažnost ploda oko četiri odsto.

Foto: Depositphotos/AntonMatyukha
  • 387
  • 98
  • 0

Prvi znaci zrenja plodova oraha su pucanje klapne i zrenje jezgra, koji prirodno sazrevaju u periodu dužem od dva meseca. U hladnijim predelima orah sazreva sporije.

Orasi se beru trešenjem pomoću motki i mehanizovano, pomoću tresača. Ako se plodovi beru mlaćenjem dugim motkama često se ne oberu svi plodovi, a pojedini se oštećuju i bere se deo nezrelih plodova koje kasnije napadaju plesni, a ljuska im se teško odvaja i teško izbeljuje, navodi stručnjak za prehrambenu i industriju Poljoprivredno stručne službe Pirot Srđan Čalić.

Kada se plodovi beru na ovaj način treba početi od sredine ka periferiji krune kako bi se što manje grančica polomilo. Otresanje ponoviti tri do četiri puta. Mehanizovano se plodovi beru u razvijenim voćarskim zemljama u kojima se orah gaji na industrijski način.

Plodovi se beru protresanjem debla ili grana, pa se pali plodovi prikupljaju mašinama ka sredini međurednog prostora i dalje mašinski skupljaju iz redova i nose na doradu. U hladnijim krajevima plodovi se beru mehanizovano blagim tresenjem stabla u tri do četiri navrata, a u toplijim krajevima stabla se obično ranije i snažnije tresu, ističe pirotski stručnjak.

Plodove oprati i osušiti

Plodove oraha treba odvojiti od klapne ako se ona nije odvojila pri padu sa stabla.

Kvalitet plodova se određuje prema odnosu jezgra i težine ploda, izgledu i boji semenjače i krupnoći jezgra. Nakon berbe orasi se odmah sakupe i nose na pranje u cilindričnim žičanim bubnjevima u kojima se dopunski čiste mlazom vode u trajanju dva do tri minuta.

Organizovana proizvodnja oraha za dobru zaradu

Kako je ranije rekao Stefan Arnaut u intervjuu za Agroklub, berba i sušenje oraha traje manje od 10 dana. Kada se orasi dobro osuše, sipaju se u krckalicu. Kako krckalica očisti oko 85 odsto oraha, potrebno je angažavati i dodatnu radnu snagu, koja bi prebirala preostale ljuske od jezgra i zatim ga pakovala u džakove od pet kilograma.

Oprani plodovi oraha se odmah suše radi uklanjanja suvišne vlage iz ljuske i jezgra. Najbolje je orahe sušiti upotrebom dehidratora.

Nakon sušenja orasi se podvrgavaju tretmanu beljenja ljuske u dvoprocentnom rastvoru NaOH, jedan do dvoprocentnoj sonoj kiselini ili sumporisanjem. Nakon beljenja orasi se dosušuju u velikim boks paletama u jakoj struji vazduha da bi se oduzela voda apsorbovana u toku beljenja.

Orah se vrlo dobro čuva u hladnjači na temperaturi od 2°C

Suvi orasi u ljusci čuvaju se na 1-4°C i oko 75 odsto relativne vlažnosti vazduha oko godinu dana bez užeglosti.
U KA (kontrolisanoj atmosferi) sa približno 100 odsto N2 mogu se čuvati i do dve godine.

Nasušeni orasi se čuvaju na temperaturi oko 0°C i relativnoj vlažnosti oko 70 odsto, a ako su vlažniji - na nižoj temperaturi, u takvom slučaju treba tako rasporediti vreće da je cirkulacija vazduha između njih što bolja. Orah se vrlo dobro čuva u hladnjači na temperaturi od 2°C i relativnoj vlažnosti vazduha 70-75 odsto ako je vlažnost ploda oko četiri odsto.

Jezgro se može uspešno čuvati na 0°C, u atmosferi azota sa ispod jedan odsto O2 ili u vakumiranim konzervama na 0°C, a u NA (normalnoj atmosferi) uslovima na 1°C i relativnoj vlažnosti vazduha 60 odsto, savetuje Čalić.


Povezana biljna vrsta

Orah

Orah

Sinonim: - | Engleski naziv: Nut | Latinski naziv: Juglans regia L.

Orah se može saditi u jesen ili u proleće, ipak, preporučuje se jesenja sadnja jer se sadnice tako bolje primaju, a kod njih je i bolji rast u prvoj godini od sadnje. Ubraja se... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Orah Čuvanje oraha Plodovi Sušenje oraha Srđan Čalić Hladnjača


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃