Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sandi Mance
  • 22.08.2015. 18:45

Požežanin osvojio lokalno tržište novim pivom!

Nakon što je prije 150 godina, otac hrvatskog povjesničara i književnika Julija Kempfa, Ferdinand Kenf, zatvorio svoju pivovaru u Požegi, taj grad je više nije imao. Sve dok nedavno jednu malu, privatnu, nije otvorio njihov sugrađanin Sandi Mance.

Foto: Pivovara Mbc
  • 1.621
  • 218
  • 0

Neke velike hrvatske pivovare i ove su godine, kao i prošle, prodale manje količine piva od očekivanih. No Sandi Mance, 28-godišnji požežanin, još uvijek ne razmišlja o velikom profitu, već mu je važno da što više novih kupaca bude zadovoljno njegovim pivom Slawoner.

Mnogi za njega još nisu čuli, no ima i onih kojima je odmah postalo broj jedan. Uvod o priču o ovom požeškom pivu, sličan je uvodima u brojne hrvatske priče o mladim ljudima koji su svoj hobi bili prisiljeni pretvoriti u posao.

Umjesto njege bolesnika - proizvodnja piva

"Po struci sam medicinski tehničar, no posao nisam mogao dobiti. Imam ženu i dijete i onako iskreno, nismo imali novaca. Kreditno sam bio nesposoban pa su mi po tom pitanju uskočili mama i punac. Znali su da već šest godina imam isprobani recept za pivo, pa su digli kredit, a ja pokrenuo proizodnju", kaže Sandi Mance.

Sandi Mance

U proizvodnju uloženo oko 30.000 eura

"Prvih šest mjeseci ove godine prolazio sam kroz pakao hrvatske birokracije. Šetali su me od vrata do vrata, tražili nepostojeće papire, koje kao proizvođač ne moram imati, ali evo i to je konačno riješeno i sad mjesečno proizvedem 4.000 litara piva, koje uspijem prodati na lokalnom tržištu", priča Sandi.

Velike pivovare ne gledaju ga s oduševljenjem

Problema s potražnjom nema, ali ima s velikim pivovarama kojima, kako piše 034portal, baš i nije drago što na lokalnom tržištu sad postoji mala pivovara koja proizvodi vrhunsko pivo od samo četiri sastojka i to hmelja, sladora, vode i pivskoga kvasca.

"U mojem pivu nema umjetnih aroma, nema konzervansa, nema svega onoga što sitnim slovima piše na uobičajenim pivskim etiketama. Moje pivo je napravljeno u skladu sa strogim njemačkim zakonom o čistoći piva, a to ljubitelji i poznavatelji piva osjete i cijene. Sve što proizvedemo unaprijed je rezervirano, a naš moto je da radimo s lokalnim ugostiteljima, onima koji nisu vezani ugovorima s velikim pivovarama. Postoje čak i slučajevi kada te velike pivovare zabranjuju ugostiteljima da u ponudu uvrste i naše pivo, jer to nije u skladu sa zakonima, ali situacija na tržištu je takva", priča nam mladi požeški pivar Sandi Mance.

Zašto Hrvatima nije zanimljiva proizvodnja hmelja?

Sve informacije o proizvodnji pronašao je na internetu i želja mu je da jednoga dana ovakve male pivovare postanu turistička atrakcija, kao što su, primjerice, u Češkoj.

"Žalosno je što se proizvodnjom hmelja u Hrvatskoj nitko ne bavi, pa ga kupujem u Sloveniji, dok slador nabavljam u Novoj Gradiški. Vodu koristim iz požeškog gradskog vodovoda s izvora Požeške gore. Odlična, dali smo je, naravno i analizirati. Mnogi me pitaju upravo za vodu, jer je ona osnova vrhunskog piva. I kada im kažem da je iz požeškog vodovoda, ne mogu vjerovati", ističe Sandi.

Proizvodnja piva počinje mljevenjem pivskoga slada kako bi voda mogla prodrijeti u samu srž zrna. U svakoj fazi proizvodnje piva, najvažnije je održavanje propisane temperature. "Potom dodajemo vodu zagrijanu na 70 stupnjeva. Nakon 60 do 90 minuta, odvajamo kruti dio od tekućeg. Kruti se zove trop i njega dajemo lokalnim stočarima za hranidbu stoke. Tekući dio je sladovina. Važan dio procesa proizvodnje je iskuhavanje, pa nakon što pivo zakuha, dodajemo hmelj. Svaki pivar ima neki svoj omjer. Hmelj pivu daje određenu gorčinu, no on je i prirodni konzervans koji čuva pivo. Sladovina se poslije prebacuje u drugu bačvu, dodaje se pivski kvasac i počinje proces fermentacije, odnosno prerade šećera u alkohol.

Za mlado vino znamo, no postoji i mlado pivo

Nakon 15-tak dana imamo mlado pivo. Temperaturu s 18, 19 stupnjeva spuštamo na 5, 6, jer tako kvasac postaje neaktivan. Nakon što pivo završi u bocama, počinje odvijanje još jednog procesa, naknadne fermentacije odnosno refermentacije mladog piva u boci. To je jedna šampanjska tehnika u kojoj se odrađuje tzv. mladi dio fermentacije u boci. Budući da se fermentacijom oslobađa Co2, a boca je hermetički zatvorena, Co2 ne može nikuda otići već se rastapa u pivi. I to je jedan od najprirodnijih i najčišćih postupaka gaziranja alkoholnog pića“ otkriva nam Sandi recept za pivo.

Slawoner do daljnjega neće do mora

Iako su, kaže, ovoga ljeta i neki ugostitelji s Jadrana bili zainteresirani za Slawoner, postojeća proizvodnja je premala da bi se pokrio i taj dio zemlje. I za sada je ne planira povećavati, već radi na novim pivima. U poslu mu pomaže i jedan radnik.

"Mi mali pivari možemo eksperimentirati, dozvoliti si sve ono što veliki ne mogu. Ove jeseni tržištu ćemo ponuditi crno požeško pivo, s nešto većim udjelom alkohola, a kasnije i zimsko svijetlo pivo", ističe Sandi Mance, a mi mu nemamo razloga ne vjerovati, jer već sada je dokazao da se ne boji niti poslovnih izazova, niti konkurencije. I što je najvažnije, kupci su zavoljeli pivo iz male privatne pivovare Mbc u Požegi.

Foto: Pivovara Mbc


Tagovi

Velike pivovare Sandi Mance Profit Mbc Slawoner Trop Sladovina Iskuhavanje Gorčina Fermentacija Mlado pivo Refermentacija Co2 Jadran Broj jedan Požeško pivo Medicinski tehničar Recept za pivo Hrvatska birokracija Lokalno tržište Slador


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]