Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Opoziv proizvoda
  • 10.12.2016. 10:30

Povlače se hrvatske jabuke i belgijska svinjetina

Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače o opozivu proizvoda Jabuka crveni delišes, Clever jabuka zelena delišes i svježeg mesa svinjetine!

Foto: pixabay.com, Jill
  • 5.659
  • 662
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače o opozivu proizvoda Jabuka crveni delišes, proizvodnja 2016., kod kojeg je utvrđena povećana količina pesticida.

Tijekom provedbe službene kontrole sanitarne inspekcije, zaprimljen je nalaz povećane količine pesticida klorpirifos u dozi od 0,056 ± 0,014 mg/kg-ppm te isti nije prikladan za konzumaciju.

Povlačenje i opoziv proizvoda - Jabuka crveni delišes

Uzorkovanje je provedeno 22. studenoga 2016. godine u maloprodajnom objektu VICTA d.o.o., Spinčićeva 2b, Split.

U skladu s Zakonom o provedbi Uredbe (EZ) br. 396/2005 o maksimalnim razinama ostataka pesticida u i na hrani i hrani za životinje biljnog i životinjskog podrijetla (NN 80/2013) utvrđena količina klorpirifosa u/na jabuci (0,056 ± 0,014) prelazi postavljenu MDK vrijednost od 0,01 mg/kg.

Na temelju provedene procjene rizika zaključuje se da ostaci klorpirifosa predstavljaju akutni rizik za zdravlje ljudi konzumacijom plodova jabuke.

Dodatni podaci o proizvodu:

  • Proizvođač: MOSLAVINA VOĆE d.o.o., Trnošćica bb, Dugo selo
  • Distributer: DRAGICA obrt za trgovinu, Kamen, 4. gardijske brigade 47, Split
  • Stavlja na tržište: VICTA d.o.o., Split
  • Zemlja podrijetla: Hrvatska

O opozivu svježeg mesa koje se više ne nalazi na tržištu

Putem Sustava brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje Nacionalna kontakt točka Republike Hrvatske zaprimila je obavijest o rezultatu samokontrole subjekta u poslovanju s hranom iz Belgije kojim je utvrđena povećana količina sulfadijazina u trupovima zaklanih svinja. Količina navedenog lijeka veća je od maksimlno dopuštene količine kako je utvrđeno Uredbom (EU) 37/2010 te se takvo meso smatra neprikladnim za prehranu ljudi.

Životinje su u Belgiji zaklane dana 07.11.2016., a obavijest je nadležnom tijelu RH upućena 06.12.2016. Meso je na tržištu Republike Hrvatske distribuirao MM Mesna industrija d.o.o. iz Gornjeg Prekrižja 4, Krašić, a s obzirom da se isto više ne nalazi na tržištu, subjekt je odmah pokrenuo opoziv od potrošača. Obavijest subjekta dostupna je na sljedećoj poveznici.

MM Mesna industrija u svom priopćenju navodi da je meso distribuirano na hrvatsko tržište 11. studenog, te da se opoziv odnosi na sljedeće proizvode:

  • Svježe rasječeno i nerasječeno svinjsko meso i iznutrice LOT: 161109HR
  • Svježa vakumirana svinjetina LOT BROJA: 161110

Povlačenje i opoziv proizvoda - Clever jabuka zelena delišes

Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače o opozivu proizvoda Clever - jabuka zelena delišes, pakirano u vrećice po 2 kg, bar kod, 3859889652865, LOT broj L4604, proizvodnja 2016., kod kojeg je utvrđena povećana količina pesticida.

Tijekom provedbe službene kontrole sanitarne inspekcije, zaprimljen je nalaz povećane količine pesticida klorpirifos u dozi od 0,049 +/- 0,012 mg/kg-ppm te isti nije prikladan za konzumaciju.

Uzorkovanje je provedeno 22. studenoga 2016. godine u maloprodajnom objektu Billa d.o.o., Spinčićeva 2j, Split.

Dodatni podaci o proizvodu:

  • Proizvođač: Fragaria d.o.o., 5. Ravnice 2, Zagreb
  • Stavlja na tržište: Billa d.o.o., Zagreb
  • Zemlja podrijetla: Hrvatska

Foto: pixabay.com, Jill67


Tagovi

Opoziv proizvoda Crvena jabuka Svinjsko mese


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]