Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cene hrane
  • 09.05.2019. 18:00

Poskupljenje cena hrane u svetu

Cene hrane na međunardnom tržištu porasle su u aprilu za 1,5 odsto. Do ovoga je došlo zato što je poskupljenje mlečnih proizvoda od 3% i mesa od 5,2%, neutralisalo pad cena žitarica.

Foto: Bigstockphoto/leaf
  • 296
  • 30
  • 0

Svetska organizacija za hranu i poljoprivredu, FAO, objavila je svoju prvu prognozu za globalnu proizvodnju žitarica u ovoj godini, predviđajući rekordnu proizvodnju, nakon pada zabeleženog u 2018. godini.

Cene hrane na međunardnom tržištu porasle su u aprilu za 1,5 odsto. Do ovoga je došlo zato što je poskupljenje mlečnih proizvoda od 3% i mesa od 5,2%, neutralisalo pad cena žitarica.

Indeks cena hrane, koji meri mesečne promene cena proizvoda poput žitarica, uljarica, mlečnih proizvoda, mesa i šećera, iznosio je 170,1 bod prošlog meseca, u odnosu na najviše istraživan podatak za mart, koji je iznosio 167,5 bodova.

Taj indeks u aprilu bio je na svom najvišem nivou od juna prošle godine, ali još za oko 2,3 odsto ispod nivoa od pre godinu dana.

Glad i dalje pogađa preko 100 miliona ljudi širom sveta

Predviđeni rast cena prehrambenih proizvoda

Indeks cena mlečnih proizvoda porastao je za 5,2 odsto, u odnosu na vrednosti iz marta, što je četvrti uzastopni mesečni rast, uzrokovan velikom tražnjom za uvozom maslaca, punomasnog mleka u prahu i sira.

Indeks cena mesa porastao je za tri procenta na mesečnom nivou. Indeksi šećera i biljnog ulja takođe su u porastu, ali je indeks žitarica prošlog meseca opao za 2,8 odsto.

U svojoj prvoj prognozi za 2019. godinu, FAO predviđa da će svetska proizvodnja žitarica za ovu godinu iznositi rekordnih 2,72 milijarde tona, što je 2,7% više u odnosu na nivo od prošle godine, kada je proizvodnja pala.

Glavne žitarice - pšenica, kukuruz i ječam trebalo bi da najviše utiču na povećanje proizvodnje strnih žita, sa očekivanim godišnjim rastom proizvodnje od 5 odsto, odnosno 2,3 % i 5,4%.

Roboti će nas spasiti od gladi?

"Opuštena" ponuda i potražnja za žitaricama

Rane procene ukazuju da je svetska proizvodnja žitarica dostigla novi rekord od 2.722 miliona tona u 2019. godini, što je porast od 2,7 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Prema novim trendovima u potražnji za žitaricama, očekuje se da će međunardoni plasman žitarica dostići novi maksimum, povećavajući se za 1,5 odsto u narednoj godini.

Predviđa se da će globalna potrošnja žitarica porasti za 1,1 procenata dok će se potrošnja pirinča povećavati čak i brže. Takođe, očekuje se da će potražnja za žitaricama za stočnu hranu i industrijsku upotrebu, biti još intenzivnija. Na osnovu tih predviđanja, svetske zalihe žitarica biće neznatno smanjene tokom 2019. godine, na 847 miliona tona, što će rezultirati malim padom globalnih zaliha žitarica.


Izvori

FAO


Tagovi

Cene mesa Cene mleka Međunarodno tržište Tržište žitaricama FAO


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]