Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Regija Pijemont
  • 01.10.2022. 13:30

Posetili smo pijace i markete u Italiji - ovo su cene voća i povrća

Iako je regija Pijemont, s Torinom, kao najvećim gradom, jedno od najrazvijenijih industrijskih područja u Evropi, cene voća i povrća nisu toliko više u odnosu na one u Srbiji.

Foto: Bojan Kecman
  • 563
  • 25
  • 0

Cene voća i povrća u Srbiji su u evrima nešto niže u odnosu na one u Italiji, ali u odnosu na ulaganja i standard života, nisu takve da bi se smatrale uspehom. Prosečne plate u Italiji su više u odnosu na Srbiju i zato im je voće i povrće, kao i hrana generalno, povoljnija za potrošače.

Na pijacama jeftinije

Naravno da su cene različite na pijacama, u tržnim centrima i prodavnicama u centru grada, ali imajući u vidu životni standard Italijana, sa sigurnošću može da se kaže da su sasvim prihvatljive za džepove građana.

Cene sasvim prihvatljive za džepove građana

Tako je cena šljiva na pijaci u centru grada, u ovom periodu godine, jedan evro po kilogramu, a u prodavnicama i tržnim centrima oko 1,70 evra.

Jabuke su u prodavnicama i tržnim centrima od 1,19 evra za crveni delišes pa od 2,39 do 2,99 evra za najzastupljenije sorte, gala, fudži i zlatni delišes. Iste sorte na pijaci su jedan evro po kilogramu.

Čuvaju jabuke u brdskim tunelima - uštede više od 30 odsto struje

U tržnim centrima mogu da se kupe i organski proizvedene jabuke za 2,60 do 2,80 evra za četiri jabuke u manjim kutijama od 800 grama.

Dobar izbor krušaka

Od krušaka koje Italijani generalno gledajući vole kao voće, mogu da se pronađu sorte reneta, s prosečnom cenom od 2,19  evra po kilogramu, kaiser 2.49 evra po kilogramu i abate fetel, karmen, santa marija i viljamovka, sa cenama od 2,99 do 3,99 evra po kilogramu. Viljamovka je najskuplja.

Na pijaci dosta povoljnije

Na torinskoj pijaci sve navedene sorte mogu da se kupe po jedan evro za kilogram ili više kilograma.

Povoljne i cene povrća

Što se tiče povrća paprike su oko 2,50 evra na pijacama, do 3,50 u prodavnicama, karfiol je oko 2,50 evra, krastavac oko 1,70 evra, paradajz oko 2,50 evra, šargarepa oko 1,50 evra, muskatna tikva jedan evro, a karfiol 2,50 evra po kilogramu.

I organsko povrće može da se kupi, a cene nisu izrazito visoke. Dve tikvice u pakovanju od 800 grama su oko 2,40 evra, šargarepa iste gramaže oko četiri evra.

Cene povrća na pijaci duplo su manje

Čeri paradajz u pakovanju od pola kilograma može da se kupi za 2,75 do 2,80 evra, skoro po istoj ceni kao kod nas, ali iz konvencionalne proizvodnje.

Cene povrća na pijaci duplo su manje u odnosu na markete i tržne centre.


Tagovi

Torino Viljamovka Organsko voće Organsko povrće Italija cene voća i povrća


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u