Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lokalni proizvod
  • 06.04.2019. 12:00
  • Ferara

Porodica Vasali Italijom proširila smrznuti pekarski simbol Ferare

Posetili smo italijansku pokrajinu Ferara, poznatu po poljoprivrednoj proizvodnji. Donosimo priču jedne respektabilne pekare koja itekako pazi da njihovi proizvodi budu "Made in Ferrara".

Foto: Vedran Stapić
  • 144
  • 35
  • 0

Sigurno ste primetili sveža peciva ili hleb koji mirisima mame posetioce u trgovačkim centrima? Verujem da jeste, a isto je uočio i Olivio Vasali još tamo 1975. godine, kada je kao turista posetio Holandiju. 

On je kao pekar iz italijanskog grada Ferare (regija Emilia - Romanja) razmišljao kako proširiti tržište specifičnog lokalnog hleba i peciva. Kako bi to ostvario, sa vremenom je prešao na tehnologije smrznutih testa. 

Puno je prošlo od ideje do njene materijalizacije - godine učenja, razmišljanja i istraživanja da bi početkom novog milenijuma krenuli u realizaciju. Danas, 20 godina kasnije, to je uhodani porodični posao u kom učestvuje i 40ak zaposlenih.

"Profesor Brandolini sa Univerziteta puno nam je pomogao u počecima", kaže Olivio, kom u poslu, osim nauke puno pomažu i drugi članovi porodice - supruga, kćerka i zet. Sin, Rafael Vasali danas je i izvršni direktor ove firme dok se otac Olivio polako priprema za povlačenje. "Nekako sve više volim pecanje", dodaje u šali.

"Davne 1971. počeli smo prodavati hleb drugih proizvođača, a 1975. krenuli smo sa sopstvenom proizvodnjom. Kasnije smo imali svoj lanac prodavnica u Ferari, koji je bio glavni kanal prodaje naših pekarskih proizvoda", priča sa ponosom Olivio detalje tih početaka i opsuje kako je samo tržište oblikovalo njihovu široku paletu proizvoda.

Danas raspolažu modernom tehnologijom, njihovi proizvodi nakon oblikovanja u manje od 30 minuta izlaze zamrznuti iz velikih komora za hlađenje. Nakon toga isti se pakuju i pripremaju za isporuke kupcima.

Prošlogodišnji obim njihove proizvodnje bio je na nivou oko pet miliona evra, a dnevno proizvedu 13 tona hleba i peciva.

"Pola naše proizvodnje ide u trgovačke lance, a ostalo u veleprodaju. Naša peciva možete naći u čitavoj severnoj Italiji", otkriva Rafael koji je uz ovaj porodični posao, u Majamiju (SAD) otvorio restoran italijanske hrane. Nije to slučajno, naime on je bio višestruki šampion u skijanju na vodi i kaže kako ga za taj deo Floride vežu posebno lepe uspomene. 

"La coppia", specifično pecivo iz Ferare

Pecivo iz Ferare po obliku prilično je specifično i prepoznatljivo, a na taj način proizvodi se gotovo 500 godina. Ime mu je 'La coppia', a nudi se u različitim veličinama.

Poznato je da su Italijani veliki gurmani, što u preduzetništvu hrane zahteva poseban pristup marketingu. Kako bi zadržali poziciju na tržištu, oni svoje proizvode oglašavaju kao izvorno lokalne. "Brašno godinama kupujemo uvek od istog dobavljača, koje je napravljeno od pšenice naših lokalnih proizvođača iz okoline Ferare", ističe glava porodice, koji je u više navrata naglasio kontinuitet saradnje sa drugim lokalnim preduzetnicima.

Njihova pekara godišnje potroši brašna za koje treba zasejati prosečno 600 hektara pšenice, što ih dodatno povezuje i sa zajednicom u kojoj žive i deluju, a proizvodima daje dodatnu dimenziju i prepoznatljivost.

Oni itekako vode računa da su svi sastojci proizvedeni u Italiji, a po mogućnosti iz njihove regije. 

Ova priča rezultirala je time da se danas u italijanskim trgovačkim lancima širi miris baš njihovih peciva. Peciva "Made in Ferrara".


Foto prilog


Tagovi

Ferara Vasali Pecivo Hleb Pekara Brašno Lokalni proizvod Marketing


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Vedran je jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rešenja, a s vremena na vreme, u trenucima inspiracije, nešto i napiše. :)