Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Braniteljska zadruga
  • 28.10.2017. 15:00

Poderana pogača, kulenova seka... delicije braniteljske zadruge

Sedmorica hrvatskih branitelja osnovali su zadrugu koja na tržište izbacuje pravu prehrambenu vrijednost. Njihova se veličina ogleda u tome što otkupljuju proizvode od domaćih proizvođača.

Foto: Roberta Kljenak
  • 2.828
  • 504
  • 0

Osijek je 2010. godine postao bogatijim za jednu zadrugu. Tada je osnovana Braniteljska zadruga "Donji grad" čiji je upravitelj Vladimir Flatscher.

Tada su sedmorica hrvatskih branitelja s područja Osječko-baranjske i Brodsko-posavske županije osnovali zadrugu koja na tržište izbacuje pravu prehrambenu vrijednost. Njihova se veličina ogleda u tome što otkupljuju sirovine od domaćih proizvođača i zapošljavaju. Zahvaljujući tome, broje 12 zadrugara od kojih je 8 branitelja.

Kada se govori o nezaposlenosti, vrh liste zauzimaju županije iz istočne Hrvatske, a poglavito Virovitičko-podravska u kojoj je gotovo 36% nezaposlenih, što je rekord u Republici Hrvatskoj. Stoga je hvalevrijedno što su ovi zadrugari našli rješenje za nezaposlenost svojih obitelji.

Izvorni slavonski recepti

S obzirom na to da su registrirani za poljoprivredu, proizvodnju hrane i pića, trgovinu i ugostiteljstvo, proizvode suhomesnate delicije, proizvode od slatkovodne ribe, zimnicu, pekarske proizvode te kolače. Čitava proizvodnja im se bazira na izvornim slavonskim receptima koji ne sadržavaju nikakve aditive, konzervanse, umjetna bojila, poboljšavače okusa i slična kemijska sredstva.

Iz tog razloga, potrošači uvijek traže gužvaru, štrudlu ili slatku pitu više, kao domaći slavonski tradicionalni kolač. Osim što u njihovim delicijama uživaju ljubitelji slatkog, ne zaobilaze ih ni oni koji guštaju u slanim okusima zlatne nam Slavonije.

"Po čemu smo različiti, sve se više znade. Dolazimo iz Slavonije koju kupcima prezentiramo raženim, kukuruznim i bakinim kruhom te seljačkom poderanom pogačom, slavonskim pogačicama s čvarcima, salenjacima i ostalim proizvodima. U samim smo početcima startali sa slavonskim suhomesnatim proizvodima zbog kojih smo godinama na raznim natjecanjima osvajali zlatne medalje za kobasice i kulenove seke.

Ostvarili smo suradnju s drugim braniteljskim zadrugama i hrvatskim proizvođačima od kojih kupujemo sve potrebne sirovine. Ponosni smo na potpisane ugovore s OPG-ovima iz Slavonije na temelju kojih si, međusobnom suradnjom pomažemo" priča Flatcher, 31-godišnja kćer upravitelja zadruge kojemu možemo čestitati jer su s ciljem promocije domaćih proizvoda u vremenima u kojim je zadrugarstvo na koljenima, zablistali slogom.

Foto: Roberta Kljenak


Tagovi

Braniteljska zadruga Donji Grad Suradnja Prehrambeni proizvodi


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.