Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HAPIH
  • 10.12.2021. 09:00

Plava i crvena oznaka Meso hrvatskih farmi od sada i na mesnim proizvodima

Kulen, šunka i kobasica samo su neki od proizvoda koji sada mogu nositi ovaj prepoznatljiv znak, objavio je HAPIH. Proizvođači, podnesite zahtjev za oznaku.

Foto: Vedran Stapić
  • 303
  • 60
  • 1

Znak Meso hrvatskih farmi, do sada namijenjen označavanju svježeg svinjskog i junećeg te mesa peradi u Republici Hrvatskoj, proširuje se i na označavanje proizvoda. Tako su kulen, šunka i kobasica samo neki od proizvoda koji sada mogu nositi ovaj prepoznatljiv znak, objavila je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH).

Tom oznakom žele informirati potrošače da je meso koje kupuju proizvedeno na farmama u Republici Hrvatskoj te da je izvrsne kvalitete. "Takvom kupovinom pomažete opstanku hrvatski proizvođača i prerađivača mesa, hrvatskog seljaka i hrvatskog radnika", ističu iz ove agencije.

Kako navode, nedvojbenim utvrđivanjem mjesta primarne proizvodnje, ovaj sustav označavanja zapravo je potvrda sljedivosti od farme do stola kojom proizvod dobiva dodatnu vrijednost. Gotovo 60 posto hrvatskih građana kao najvažnije prilikom odabira namirnica ističe podrijetlo hrane.

"Ovaj će im znak pomoći pri lakšem izboru. Potrošač u ubrzanom tempu svakodnevice, dobiva brzu i provjerenu informaciju putem prepoznatljivog znaka, koji će HAPIH, kao nositelj sustava označavanja, i dalje kontinuirano promovirati", navode. 

Proizvođači, podnesite zahtjeve za oznaku

Znak u crvenoj boji potvrđuje cjelokupno hrvatsko podrijetlo mesa i mesnih proizvoda. To znači da su životinje rođene, uzgojene i zaklane, a meso prerađeno u Republici Hrvatskoj. Dok plavi jamči da su životinje uzgojene, a meso prerađeno u našoj zemlji.

Iz HAPIH-a napominju da je riječ je o označavanju proizvoda dobivenih od svinjskog, goveđeg, ovčjeg i kozjeg mesa te peradi, ali i onih dobivenih miješanjem više vrsta.

Detaljnije informacije o uvjetima označavanja možete pronaći ovdje.

"Svi zainteresirani proizvođači mogu postati korisnici ovog besplatnog znaka vrlo lako i jednostavno – popunjavanjem zahtjeva koji će, s pripadajućom dokumentacijom, poslati na našu adresu. Potpisivanjem ugovora s HAPIH-om obvezat će se na poštivanje propisanih kriterija u svim fazama proizvodnje, prerade i distribucije mesnih proizvoda na tržište, i tako steći pravo na znak Meso hrvatskih farmi", pojašnjavaju iz ove agencije.


Tagovi

Meso hrvatskih farmi Oznake HAPIH Mesni proizvodi Označavanje Podrijetlo


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner