Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sušeni paradajz
  • 24.08.2021. 16:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Bačka Palanka

Pesto od sušenog paradajza iz Bačke Palanke mediteranskog ukusa

Porodica Živanović bavi se uzgojem i sušenjem paradajza. Osušeni pakuju u teglice sa uljem i začinima, prave pesto, sušeni beli luk u prahu kao i mešavinu povrća za dodatak jelima.

Foto: Julijana Kuzmić (ilustracija)
  • 1.161
  • 441
  • 1

Porodica Živanović iz Bačke Palanke bavi se uzgojem i sušenjem paradajza kao i drugog povrća. U želji da za svoju porodicu i prijatelje naprave proizvod koji će rado koristiti u ishrani 2017. godine nabavili su mali dehidrator i od tada do danas napunili su bezbroj teglica.

Kako kaže Roberta Živanović u početku su kupovali sveže povrće, sušili ga, a zatim eksperimentisali tražeći pravu recepturu kako bi napravili sušeni paradajz u ulju kao i pesto. Kada su bili zadovoljni ukusom podelili su uzorke prijateljima kako bi od njih dobili povratnu informaciju o svom proizvodu, a kako su ocene bile odlične, odlučili su da se ovim poslom bave ozbiljnije. Registrovali su gazdinstvo, napravili malu sušaru ulažući oko 13.000 evra sopstvenih sredstava, zasadili ovo povrće, a dobro je došla i pomoć kroz besplatne edukacije Regionalne razvojne agencije Bačka.

"Za sušenje je najbolja industrijska sorta - šljivar tipa roma ili san marcano koji imaju dovoljan procenat suve materije i koji nakon sušenja daju tipičan ukus sušenog paradajza", kaže Živanovićeva koja je po struci magistar prehrambene tehnologije.

Pesto na tradicionalan mediteranski način

Njen suprug Miloje, koji je inženjer mašinstva, uz pomoć kolega konstruisao je i napravio malu kondenzacionu sušaru kapaciteta 170 kg svežeg povrća u kojoj temepratura ne prelazi 52 stepena i na taj način se ne uništavaju organoleptičke osobine i hranljive materije. Kako napominje, sam proces sušenja je jednostavan, plodove peru, seku, sole i suše maksimalno 36 sati.

Za preradu najbolji šljivar (foto: R. Živanović)

"Nakon procesa sušenja idemo korak dalje i pravimo sušeni paradajz u ulju i pesto, na tradicionalan mediteranski način, a od osušenog povrća proizvodimo dodatak jelima kao i sušeni beli luk u prahu", kaže naša sagovornica dodajući da su ovi proizvodi obuhvaćeni pod nazivom "My Veggies".

Tradicionalno uz poštovanje HACCP principa

Objašnjava da nakon procesa sušenja plodove stavljaju u teglice u kojima je mešavina začina-sušeni beli luk u prahu, origano i bosiljak, a zatim nalivaju mešavinom devičanskog maslinovog i hladno ceđenog suncokretovog ulja. Nakon toga sledi pasterizacija u toplotnom vodenom kupatilu čime se konzerviše bez upotrebe hemikalija što ovaj proizvod čini 100 posto prirodnim.

"Pesto pripremamo tako što meljemo sušeni paradajz, a nakon toga mešamo ga sa salsa sosom koji sami pravimo po italijanskom receptu, zatim dodajemo pinjole, bosiljak, beli luk u prahu i kapar i pasterizujemo ga", kaže Živanovićeva dodajući da ove proizvode prave na tradicionalan način uz poštovanje HACCP principa, a za to su dobili vredna priznanja.

Plodove se peru, seku, sole i suše maksimalno 36 sati

Porodica Živanović suši i povrće, šargarepu, koren i list celera i peršuna, paštrnak, selen, praziluk i kupus praveći tako mešavinu začina za dodatak jelima. I ovo je potpuno prirodan proizvod obzirom da ne sadrži pojačivače arome, konzervanse, ni sredstva protiv zgrudnjavanja.

Proizvodi na zalihama nikada ne stoje duže od nedelju dana

Tokom sezone Živanovići mogu da proizvedu tonu osušenog paradajza, oko 800 kg osušenog povrća, oko 240 kg sušenog belg luka u prahu, a u želji da kupcima uvek ponude svež proizvod sušeni šljivar u ulju i pesto pripremaju po porudžbini.

"Naši proizvodi na zalihama nikada ne stoje duže od nedelju dana", kaže naša sagovornica, dodajući da su kupci najčešće oni koji konzumiraju zdravu hranu i ljubitelji su mediteranskog ukusa kao i restorani koji u svojoj ponudi imaju domaću hranu, a svi proizvodi su odgovarajući za vegane, vegetarijance i hrono ishranu.

U okviru proizvodnje zdravih i ukusnih proizvoda Živanovići rade na novitetima tako da se nadaju da će uskoro svoje kupce obradovati i sa novim proizvodima kao što su pesto sa kozjim sirom, ali i sa sušenim vrganjima i lisčarkama.


Tagovi

Sušeni paradajz u ulju Roberta Živanović Pesto od sušenog paradajza Proces sušenja Sušeno povrće


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]