Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dozvola za izvoz
  • 16.04.2016. 17:00

Pađenini sirevi i kajmak uskoro na tržištu EU

Do prvih isporuka dijeli ih samo dobivanje izvoznog broja kada će se poznati hercegovački sirevi i kajmak pridružiti proizvodima mljekara koje već imaju dozvolu za izvoz.

Foto: Mljekara Pađeni
  • 339
  • 8
  • 0

Na tržište Evropske unije mogu i proizvodi bilećkih Pađena. Mljekara "Pađeni" je ispunila sve potrebne uslove, a do prvih isporuka dijeli ih samo dobivanje izvoznog broja. Poznati hercegovački sirevi i kajmak tako će se uskoro pridružiti proizvodima mljekara koje već imaju dozvolu za izvoz.

Podsjećamo, prvobitnom odlukom početkom septembra mjeseca prošle godine dozvolu za izvoz su imale mljekare: mljekara Milkos d.d.Sarajevo, mljekara Livno d.o.o Livno, Meggle mljekara d.o.o Bihać i Mlijekoprodukt d.o.o Kozarska Dubica. Njima se nakon završene revizije pridružuju i mljekare Eko-sir Puđa iz Livna, Euro Food Sarajevo, Poljoprad Travnik i Mliječna industrija 99 Gradačac.

Milion proizvedenih kilograma

Inače, Mljekara Pađeni zapošljava više od 90 radnika, a mjesečni kapacitet im je milion kilograma sireva i kajmaka. Osposobljena je da može dnevno da preradi više od 49.000 litara mlijeka. Sada slijedi izvještaj koji će napraviti Komisija, a na osnovu kojeg će se izvršiti upis ove Pađena na evropsku listu.

"Procedura od mjesec ili 40 dana traje poslije tog upisa i ona će poslije tog moći izvoziti u sve zemlje Evropske unije", rekao je tokom posjete delegacije iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, direktor Kancelarije za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba.

Inače, stanje u mljekarstvu BiH, kao i cijeloj Evropi, izuzetno je teško. Posebno kod proizvođača mlijeka koji se odlučuju svoje krave slati u klaonice. Ne pomažu im ni dugogodišnja kašnjenja u isplati poticaja, no šansa za otvaranje novog EU tržišta budi nadu da će imati siguran otkup mlijeka pa i zaradu.

Foto: Mljekara Pađeni


Tagovi

Bilećki Pađeni Mljekara Dozvola za izvoz Europska unija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.