Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Spoljnotrgovinska razmena
  • 04.06.2015. 08:00

Pada izvoz poljoprivrednih proizvoda

Izvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u prva četiri meseca ove godine pao je za 2,6 odsto.

Foto: depositphotos.com
  • 133
  • 8
  • 0

Srbija je u prva četiri meseca ove godine zabeležila pad izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda za 2,6 odsto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Vrednost izvezenih proizvoda iznosila je 887,6 miliona dolara, što čini 21 odsto ukupnog izvoza. No, pad je zabeležen i kod uvoza, ali sa 12,1 odsto ili ukupnom vrednošću od 456,6 miliona dolara, taj pad je ipak znatno manji od pada izvoza.

Smanjena tražnja na domaćem tržištu

Mnogo je uzroka ovakvog konačnog stanja i lošeg rezultata spoljnotrgovineske razmene Srbije, a agroekonomista, Vojislav Stanković je za Blic istakao kako je za ovaj pad vrednosti uvoza kriva smanjena tražnja na domaćem tržištu prehrambenih proizvoda te dodao da domaći potrošači za hranu, po članu domaćinstva, na raspolaganju imaju 62 evra mesečno, a smanjena kupovna moć i tražnja predstavljaju veću uvoznu zaštitu od carinskih opterećenja, sa izuzetkom sirovog i termički obrađenog mleka i mlečnih proizvoda.

Ovome je svakako doprinela i situacija u mlekarskom sektoru Srbije. Loši pregovori koji su srpske proizvođače mleka doveli u neravnopravan položaj u odnosu na evropske kolege, na kraju su rezultirali katastrofalnim stanjem u tom sektoru, a država nastoji kroz nedavni otkup mleka u prahu za robne rezerve i uvođenjem prelevmana popraviti stanje. No, mmnogi smatraju kako su to samo vatrogasne mere, dok na dugi rok neće spasiti srpski proizvođače.

Rusko tržište je neiskorišćeni potencijal

Srbija najviše izvozi kukuruz, jabuke, smrznute maline, suncokretovo ulje, šećer, bezalkoholna pića i cigarete, dok se njaviše uvoze banane, pomorandže, sirova kafa, jabuke, semenke suncokreta, duvan, svinjsko meso te preparati na bazi ekstrakta i esencija. Osim zemalja EU i CEFTA - e, značajan partner Srbije je i Ruska Federacija sa kojom je potpisan i bilateralni sporazum o liberalizaciji trgovine, no Srbija mogućnosti tog sporazuma ne koristi dovoljno. Rusko tržište je zaista ogromno i Srbija bi se trebala više potruditi kako bi se izvoz na to tržište povećao. Vrednost izvoza u Rusku Federaciju iznosi skromnih 79 milona dolara, dok prema zemljama CEFTA - a vrednost izvoza čini 256 miliona dolara, a beleži se uvoz od 38 miliona dolara.

Foto: depositphotos.com; sergioz


Tagovi

Vojislav Stanković Pad izvoza Poljoprivredni proizvodi Prehrambeni proizvodi Domaće tržište Tražnja Spoljnotrgovina razmena Mlekarski sektor Srpski proizvođači Rusko tržište CEFTA

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić