Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pečenje rakije
  • 14.09.2017. 16:00

Ovogodišnja rakija biće skuplja

Iako je u mnogim delovima naše zemlje voće zbog suše podbacilo, za rakiju će biti dovoljno. Proizvođači kažu da je poskupljenje neminovno, zbog više cene voća.

Foto: David Bailey / Flickr
  • 1.174
  • 108
  • 0

Rakije će biti i ove godine, bez obzira na to što je suša uticala na rod voća. Za ovu namenu se uvek nađe dovoljno sirovine, a primer za to daje Zdravko Perić iz sremačkog sela Laćarak.

Više od 20 godina peče rakiju, a prvi kazan kupio je 1998. godine. Na 10 ari zemlje uzgaja šljive, pa je šljivovica, odnosno šljivova prepečenica, glavno piće u njegovom domu.

"Ove godine je kajsija izuzetno rodila i nje smo najviše ispekli, čak više nego ikada. Šljiva je podbacila, rodila je polovično. Ima rakije, zadržali smo kvalitet", rekao je za RTV Perić.

Cene od 6 do 12 evra

Rakija se peče i u Bačkoj, u Apatinu i Somboru. Mali proizvođači kažu da će najbolja rakija biti od jabuka i šljiva.

"S obzirom na sušu, kvalitet rakije neće biti kao prethodnih godina, ali ćemo biti zadovoljni. Cena će biti skuplja, s obzirom da je i cena voća veća. Viljamovka i kajsija će biti od 10 do 12 evra, a šljive i jabuke šest do sedam evra", kaže Petar Antičević, predsednik udruženja proizvođača rakije "Zlatna jabuka" iz Sombora.

Pokrajinska vlada podržava proizvodnju rakije

Pokrajina je ove godine izdvojila 3,5 puta više novca za preradu voća i grožđa, kao i proizvodnju vina i jakih alkoholnih pića.

"Imamo kvalitetnu sirovinsku bazu i veliki potencijal za kvalitetan prozvod. Izvozno tržište nam je otvoreno, a ako se kvalitet održi i poboljša, imaćemo mogućnost većeg izvoza na strana tržišta", rekao je pomoćnik seketara za poljoprivredu Mladen Petković.

Foto: David Bailey / Flickr


Izvori

RTV


Tagovi

Mladen Petković Rakija Pečenje rakije Petar Antičević Zdravko Perić


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta