Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pakiranje jaja
  • 12.01.2020. 16:30
  • Vukovarsko-srijemska, Lovas

Otvoren pakirni centar za jaja iz slobodnog uzgoja vrijedan 4,5 milijuna kuna

Plan je do polovice godine imati oko 10.000 koka nesilice i proizvodnju od 9.000 komada jaja dnevno.

Foto: Općina Lovas/lovas.hr
  • 1.236
  • 154
  • 0

U pograničnom mjestu Lovas na istoku Vukovarsko-srijemske županije u petak je u sklopu Agro-klastera d.o.o. otvoren pakirni centar za jaja iz slobodnog uzgoja kapaciteta do 2.200 jaja na sat, vrijedan 4,5 milijuna kuna, a financiran najvećim dijelom iz županijskog proračuna.

"Taj projekt Agro-klaster je pokrenuo uz potporu Vukovarsko-srijemske županije i ima dvije komponente, kooperantsku koja podrazumjeva suradnju s OPG-ovima proizvođača jaja, kojih je trenutačno devet uključeno, a u pripremi je još njih pet, šest, dok drugu komponentu predstavlja izgradnja objekta za vlastitu proizvodnju jaja, koji će biti u Soljanima i imat će puno veći kapacitet", kazao je direktor Agro-klastera Zdenko Podolar.

Po njegovim riječima, projekt pakirnice jaja u Lovasu komercijalne je naravi i za sada zadovoljava potrebe tržišta. "Ne stajemo na ovoj proizvodnji. Idemo i dalje te računamo da ćemo do polovice godine imati oko 10.000 koka nesilice i proizvodnju od 9.000 komada jaja dnevno, što bi nas u potpunosti zadovoljilo", naveo je Zdenko Podolar.

Po riječima načelnice općine Lovas Tanje Cirbe, u obnovu objekta pakirnice ta je općina uložila oko 80.000 kuna, a za razvoj poljoprivrede u općinskom proračunu je u 2020. godini osigurano 110.000 kuna.

"Svi gospodarski projekti, pa i ovaj, od velikog su značaja za nas i opstanak naših ljudi u ovom pograničnom području. Bez ovakvih aktvinosti nema života ovdje", kazala je načelnica Cirba dodajući kako su općinske vlasti u želji da pomognu poljoprivrednim proizvođačima pripremile program potpora koji je zaživio krajem prošle godine, a namjenjen je izgradnji nastambi za sve autohtone životinje, a od ove godine u program je uvršteno i sufinanciranje nabavke pilenki odnosno koka nesilica.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić ustvrdio je kako je do sada jedna od najvećih problema vukovarsko-srijemskih proizvođača bio pronalazak kupaca.

"Mislim da polako rješavamo i taj problem. Slaže se kamenčić po kamenčić i u poljoprivredi i stvari dolaze na svoje mjesto. U zajedništvu s proizvođačima i strukom mislim da ćemo uspjeti poljoprivredu postaviti na zdrave noge", kazao je župan Galić, dodavši da Vukovarsko-srijemska županija svoju gospodarsku priliku vidi u poljoprivredi, drvnom sektoru i obnovljivim izvorima energije.

Proizvođač jaja Goran Rubić iz Nuštra, koji ima 300 koka neslilica, za Agro-klaster proizvodi dnevno oko 250 jaja M i L kvalitete po otkupnoj cijeni od jedne kune. "Tu se radi o tisućama komada jaja mjesečno i u daljoj budućnosti namjeravam širiti proizvodnju. Za sada je suradnja dobra", kazao je kratko Rubić.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Jaja Pakirni centar za jaja Agro klaster Koke nesilice

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]