Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EFSA
  • 16.04.2020. 15:00

Ostaci lekova u hrani životinjskog porekla usklađeni s granicama bezbednosti

EFSA je objavila godišnji izveštaj u kojem navode da je od nešto preko 650.000 uzetih uzoraka iz država članica EU samo 0,3 odsto premašilo maksimalno dozvoljene ostatke lekova u hrani životinjskoj porekla.

Foto: Depositphotos/pitrs10
  • 117
  • 14
  • 0

Životinjama koje se uzgajaju za proizvodnju hrane veterinari često propisuju lekove kako bi se sprečila pojava ili izlečila već prisutna bolest. Materije koje sadrže takvi lekovi mogu se zadržati u mesu ili hrani životinjskog porekla, pa i uticati na ljudsko zdravlje.

Na kojoj hrani je pronađeno najviše ostataka pesticida?

Zadatak Evropske agencije za sigurnost hrane (EFSA) je da u saradnji s državama članicama EU redovno prati i kontroliše uzorke namirnica o prisutnosti ostataka veterinarskih lekova i mikotoksina u mesu ili hrani životinjskog porekla.

Prikupljeno 650.000 uzoraka

Tokom 2018. godine prikupljeno je nešto preko 650.000 uzoraka iz 28 država članica EU. Grupa podataka sadrži rezultate laboratorijskih ispitivanja uzoraka uzetih od goveda, svinja, ovaca, koza, konja, živine, zečeva, uzgajane divljači, akvakulture, mleka, jaja i meda.

Uvozni med: U pakovanju od jednog kilograma samo 300 grama pravog meda?

Rezultati pokazuju visoku stopu usklađenosti s granicama bezbednosti, a postotak uzoraka koji je premašio maksimalno dozvoljene ostatke je 0,30 odsto.

U poređenju s godinom pre, nepridržavanje se ipak povećalo za antitiroidne agense i steroide dok je primećeno smanjenje kod antibakterijskih lekova, veterinarskih lekova poput nesteroidnih antiinflamatornih lekova, kao i ostalih materija poput mikotoksina, hemijskih elemenata, organohlornih jedinjenja i drugo.

Države članice moraju da otkriju zloupotrebu 

Hrana, takođe, može da sadrži ostatke pesticida i zagađivača kojima su životinje bile izložene. Iz tog razloga, države članice moraju da sprovedu akciju praćenja ostataka kako bi otkrile ilegalnu upotrebu ili zloupotrebu odobrenih veterinarskih lekova kod životinja koje se uzgajaju za ishranu i istražile razloge kršenja maksimalno dozvoljenih ostataka.


Tagovi

EFSA Izveštaj Ostaci lekova Meso Hrana životinjskog porekla Evropska agencija za bezbednost hrane


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]