Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Sokić
  • 24.12.2016. 07:30

OPG Sokić - od nule do raja za vegane

OPG Sokić počeo je praktično od nule, prvi proizvod im je bio ajvar sa gljivama, sada proizvode 11 vrsta širokih rezanaca sa gljivama, ljekovitim biljem, čokoladom i kakaom, tržištu nude kisele tikvice, pastu od medvjeđeg luka i drugu zimnicu. Najveće tržište su im Istra i Dalmacija.

  • 7.588
  • 1.025
  • 0

Na dobro organiziranom 11. božićnom sajmu "Advent u našem gradu" u Novoj Gradiški među mnogobrojnim izlagačima, proizvođačima hrane, meda, pića, suvenira i raznih obrtničkih proizvoda, zatekli smo i supružnike Veru i Zdravka Sokić, vlasnike obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Cernika.

Posljednje četiri godine, otkako su aktivirali svoj OPG koji su osnovali još 2003. godine, postali su prepoznatljivi po specifičnim tjesteninama i zimnici koju proizvode ne samo u novogradiškom kraju, nego i u Istri, dijelu Dalmacije, na zagrebačkom području pa i u Sloveniji.

Kopriva - čudesna biljka, medvjeđi luk - čistač krvnih žila, konoplja - rasadnik aminokiselina, mrka trubača - rog obilja, vrganji - carska hrana, neki su zanimljivi i privlačni natpisi na ručno izrađenim širokim raznobojnim rezancima koje proizvode nekoliko godina i postupno s njima osvajaju tržište.

Budući da su ostali bez posla Vera i Zdravko dugo su razmišljali čime se baviti, kako si osigurati posao kroz neki vid samozapošljavanja, kako ostvariti najnužnije prihode za preživljavanje obitelji.

Presudili gljivarstvo i ljubav prema prirodi

"Bili smo praktički na ulici, nemaš od čega živjeti, pa smo si rekli ako idemo nešto raditi da preživimo, idemo proizvoditi nešto što je zdravo", počinje priču Zdravko.

Sakupljanje medvjeđeg luka

I do tada su za potrebe svoje obitelji uzgajali puno povrća, pa su se najprije okušali u proizvodnji ljute paprike za kulinare, za proizvodnju kobasica i kulina, ali nisu dugo ostali na tome. Zanimljivo je da su za njihovo opredjeljenje čime će se baviti presudni bili planinarstvo i ljubav prema prirodi.

"Da nije toga bilo vjerojatno u ovu proizvodnju nikada ne bi krenuli. Supruga i ja planinarimo četrdesetak godina, a uz to je vezano i gljivarstvo i skupljanje ljekovitog bilja. Kroz gljivarenje upoznali smo više vrsta gljiva i položili ispit za gljivare. Supruga je od njih spravljala odlična jela, mnogima je to bilo fino, a prvi proizvod s kojim smo odlučili krenuti na tržište bio nam je ajvar od gljiva - ajvarganj", kaže Zdravko.

Rezanci s vrganjima, koprivom, medvjeđim lukom

Budući da se takav ajvar može proizvoditi samo od svježih vrganja Sokići su bili svjesni da se od jednog proizvoda ne može opstati i da treba proširiti paletu što su u međuvremenu i učinili. Inovativna Vera došla je na ideju i počela proizvoditi široke rezance sa vrganjima, medveđim lukom, koprivom. U međuvremenu se paleta tih rezanaca širila pa sada proizvode 11 vrsta: rezance sa brašnom od konoplje, sa mrkim trubačama, sa makom, čokoladom, kakaom i druge vrste.

"Mi rezance proizvodimo ručno i to isključivo sa brašnom od visokokvalitetne durum pšenice i pira, žitarica koje nabavljamo od ekoloških proizvođača. Durum je tvrda pšenica sa većim sadržajem bjelančevina i 30 do 50% od obične pšenice, a pir je prastara pšenica koja u idealnom omjeru sadrži: bjelančevine, ugljikohidrate, masti, minerale, vitamine i celulozu. Jedina je žitarica koja može osigurati sve sastojke (osim vode) koji su potrebni čovjeku za život. U tjestenine ne dodajemo jaja ni aditive, pa su naši rezanci jako pogodni za vegetarijance i vegane koji su i te kako zainteresirani za njih", kaže Vera.

Okopavanje kukuruza

Najviše prodaju u Istri i Dalmaciji

Na pitanje kako su rasporedili poslove u svom OPG-u Zdravko u šali kaže: "Kada nas na to pitaju ja obično kažem žena radi, a ja na sajmovima svima govorim kako je fino to što radimo!" Ponosni su što su postali preoznatljivi po svojim ekološkim proizvodima koje pripremaju ručno, zbog čega su im za sada ograničene količine proizvodnje, pa ne mogu zadovoljiti sve veće narudžbe. Morali su, kažu, odbiti neke ponude većih robnih lanaca.

"Za sada su nam glavna tržišta Istra i dio Dalmacije, gdje smo najčešće na sajmovima. Prodajemo nešto i na zagrebačkom području, dolaze nam kupci kući u Cernik. Bili smo i na nekoliko sajmova zdrave hrane u Sloveniji, u Ljubljani i Celju, gdje su se, osobito mladi, zainteresirali za paletu naših proizvoda. Nama su ciljna skupina ugostitelji u gradovima na Jadranu, ponajviše vlasnici restorana. Oni su prepoznali kvalitetu i vrijednost naših zdravih tjestenina bez jaja i aditiva, posebno oni koji su do sada imali slabiju ponudu za vegetarijance i vegane koja se uglavnom svodila na jela od povrća. Čini mi se da smo za sada među rijetkima, možda i jedini u Hrvatskoj, koji imamo ovakvu ponudu širokih rezanaca", kaže Zdravko.

Kisele tikvice, pasta od mjedvjeđeg luka

Osim proizvodnje tjestenina Sokići se na tržište probijaju i drugim proizvodima. Ove godine mali hit im je bio njihov pekmez od šljiva bez šećera, spravljen na najednostavniji način po starim receptima. Imaju i dva ekološka voćnjaka, OPG Sokić bavi se ekološkim uzgojem povrća. Proizvode zdravu zimnicu po starim recepturama bez dodanih zaštitnih kemijskih sredstava: pekmez od šipka, zeleni pekmez (rajčica+limun), pekmez od buće sa dodanom narančom, sirup od šipka, te od bobica i cvijeta bazge. Od povrća nude kisele tikvice, ajvar, ajvar s vrganjima, pasiranu rajčicu, ciklu, pastu od medvjeđeg luka, salatu od čičoke i medvjeđeg luka.

Spremanje zimnice

"Stalno dolazimo do novih ideja, nastojimo biti barem malo drugačiji u odnosu na druge proizvođače. Primjerice, sada imamo i ocat od divljeg šipka na kojemu smo radili dvije godine i čini mi se dobili odličan proizvod. I za njega su se zainteresirali ugostitelji, primjerice jedan od vrhunskih restorana u Istri priprema salate samo s tim našim octom", kaže Zdravko.

Trnovit put u osvajanju tržišta

Sokići svojom proizvodnjom i prodajom pomalo, barem jednim djelićem, ostvaruju staru ideju projekta Zelena i plava Hrvatska jer najveći dio proizvodnje prodaju na Jadranu. Kažu da su kroz ovo razdoblje od četiri godine prošli prilično trnovit put, nije bilo lako doprijeti do kupaca i tržišta koji bi im omogućili opstanak.

"Bilo je situacija kada smo na sajmovima u Istri zaradili samo toliko novca da pokrijemo troškove za gorivo. Ali, bili smo ustrajni i uporni, vjerovali smo u ovu našu ideju i projekt i sada je već lakše kada nas znaju i prepoznaju", pričaju nam Vera i Zdravko.

Proizvodi OPG Sokić

Kažu njihove delikatesne tjestenine mogu se na razne načine pripremati i za božićne i novogodišnje blagdane. "Ljudi koji se vole poigrati u kuhinji, sami kreirati i smišljati neka nova jela od tjestenina, mogu u našim rezancima uživati i ovih dana. Mi smo znali preko blagdana, kad je previše mesa i teške hrane, za promjenu pripremiti nešto laganije - rezance na salatu s raznim povrćem. Naše rezance s različitim prirodnim dodacima znamo kombinirati i s piletinom i ribom. Za djecu su ukusni slatki rezanci sa čokoladom", predlaže Vera neka jela za blagdanski stol.

Žele proširiti i modernizirati proizvodnju

Budući da su u međuvremenu stvorili lijepu paletu proizvoda, imaju i tržište, Sokići sada razmišljaju kako proširiti i modernizirati proizvodnju, jer glavninu posla još uvijek rade ručno, bez većih pomagala i strojeva. Ističu, kako im u vrijeme berbe gljiva i ljekovitog bilja pomažu prijatelji planinari, a u uz njih u poslovima pripremanja zimnice pomažu djeca, unučad i susjedi. Na ovaj manufakturni način proizvodnje sve teže mogu zadovoljiti potražnju. Zato sada sve više razmišljaju o prijavljivanju na natječaj za neku od mjera Programa ruralnog razvoja za mala obiteljska gospodarstva, da si, ako u tome uspiju, nabave neke strojeve i pribor čime bi si olakšali i unaprijedili posao, i otklonili neka uska grla.

"S obzirom da imamo sinove Mislava i Marijana, snahe Andrijanu i Milijanu i unuke Roka, Jana, Franku i Tonku koji također pokazuju zanimanje za ovo što radimo i u tome nam pomažu, svakako ćemo pokušati pripremiti projekte za natječaj", kaže Zdravko Sokić.

Do sada je ova obitelj uložila puno rada, truda, pa i novca u zanimljiv i vrijedan proizvodni program, stvorili su dobre preduvjete za napredak na što ih je, kažu, natjerala sila prilika. Nadaju da će njihovo poduzetništvo potpuno zaživjeti i omogućiti im da obitelj solidno živi od svojih kreativnih ideja i rada.

Fotografije: Mislav Sokić


Fotoprilog


Tagovi

Veru i Zdravka Sokić Cernika Kopriva Medvjeđi luk Vrganji Gljivarstvo Ajvarganj Široke rezance Durum Pir Istra Dalmacije Vegetarijance OPG Sokić Ocat od divljeg šipka Mislava Marijana Andrijanu Milijanu Roka Jana Franku Tonku.


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]