Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kupovina jaja
  • 18.11.2022. 15:00

Ograničili kupovinu jaja na dve kutije, Britanci brinu i šta će jesti za Božić

U Velikoj Britaniji zbog ptičjeg gripa imaju sve manji broj koka nosilja. Pod znakom pitanja je i nabavka živinskog mesa za božićne praznike.

Foto: Bigstock/ Fatality
  • 99
  • 61
  • 0

Pojedini supermarketi u Velikoj Britaniji odlučili su ograničiti kupovinu jaja nakon što je nabavku ove namirnice ugrozio ptičji grip. Ta je zemlja suočena s najvećim izbijanjem ptičje gripe ikada, a bolest je brzo eskalirala na komercijalnim farmama. Osim što utiče na nabavku jaja, mnogi se boje da bi moglo doći do nestašice ćuretine i piletine koja se uobičajeno jede za Božić, piše Reuters

Zbog ovakve situacije, u trećoj najvećoj trgovini mešovitom robom, "Asda", a nakon "Tesca" i "Sainsburyja", ograničili su kupovinu na dve kutije jaja po kupcu. 

Pojedini trgovački centri uveli su privremena ograničenja kako bi obezbedili da jaja budu dostupna svima. U "Sainsburyju" su se okrenuli uvozu iz Italije. 

Na ponudu utiče i rat u Ukrajini.

"Poljoprivrednici u suštini gube novac jer se cena koja se plaća u supermarketu ne prenosi niz lanac snabdevanja do farmera", rekao je komesar Britanske asocijacije proizvođača jaja iz slobodnog uzgoja (BFREPA) i dodao da zbog svega mnogi gube prihode pa ne mogu priuštiti proizvodnju. Otkrio je da je industrija ove sezone izgubila 743.350 koka nosilja.

Glavna britanska veterinarka, Kristin Midlemis, ipak umanjuje opasnost od ptičjeg gripa na prazničnom stolu. U toj se zemlji zakolje oko milijardu živine godišnje, a zbog izbijanja te bolesti uginulo je ili eutanazirano 2,3 ​​miliona ptica što ipak nije tako veliki broj u odnosu na ukupnu godišnju proizvodnju. 


Tagovi

Nestašica jaja Nestašica mesa Ograničena kupovina Praznični sto Ptičji grip


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.