Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz
  • 11.05.2022. 16:30

Od sledeće nedelje izvoz brašna bez ograničenja

Snabdevenost brašnom i pšenicom na domaćem tržištu je dobra i slobodan izvoz brašna ne može da jeugrozi, a omogućava da se pred žetvu rasterete silosi za prijem novog roda.

Foto: Depositphotos/barselona_dreams (ilustracija)
  • 183
  • 67
  • 0

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović rekao je danas da je Vlada donela odluku o slobodnom režimu izvoza brašna od 15. maja i dodao da neće biti korekcije cene tog proizvoda, prenosi Tanjug.

"Vlada Srbije je na današnjoj sednici donela odluku o izvozu brašna. Više nema ograničenja. Ta odluka stupa na snagu 15. maja", rekao je Nedimović za ovu angenciju.

A, kako se navodi na sajtu Vlade, na današnjoj sednici izmenjena je Odluka o privremenom ograničenju izvoza osnovnih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo, kojom su uvedena kvantitativna ograničenja izvoza na mesečnom nivou za određene poljoprivredno-prehrambene proizvode.

Snabdevenost dobra

Snabdevenost brašnom i pšenicom na domaćem tržištu je dobra i slobodan izvoz brašna ne može da je ugrozi, a omogućava da se pred žetvu rasterete silosi za prijem novog roda, kao i da se sačuvaju tradicionalna tržišta, s obzirom na to da je Srbija tradicionalni izvoznik brašna na tržišta zemalja iz regiona.

Imajući u vidu dovoljne raspoložive količine brašna i pšenice, slobodan izvoz brašna koji je predložen ovom odlukom imaće višestruki pozitivan ekonomski uticaj na domaće tržište, dovešće do većeg upošljavanja domaćih prerađivačkih kapaciteta i mlinovima omogućiti akumulaciju finansijskih sredstava neophodnih za otkup novog roda u žetvi.


Tagovi

Izvoz brašna Žetva Odluka Vlade Branislav Nedimović


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...