Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Beli luk
  • 12.10.2022. 10:00

Od belog luka i slatko - kako?

Svi koji su probali, ostali su iznenađeni, a vredna domaćica iz Prijepolja tajnu pravljenja ove neobične poslastice nije želela da otkrije u potpunosti.

Foto: Depositphotos/Irina.797 (ilustracija)
  • 518
  • 58
  • 0

U kuhinji Svetlane Divac iz Prijepolja nemoguće postaje moguće, jer kako drugačije opisati njen specijalitet koji je sama osmislila. U pitanju je ni manje ni više, nego slatko od belog luka. Svi koji su probali, ostali su iznenađeni, a ova vredna domaćica tajnu pravljenja ove neobične poslastice nije želela da otkrije u potpunosti, piše RINA, a prenosi Glas zapadne Srbije.

"Beli luk prvo ispečem, on se pretvori u kašu, a zatim sve to ide u šerpu. Kada se preradi nema dejstvo luka kada se ispeče, izgubi onu jačinu i neprijatan miris, a ukus mu postaje fantastičan", rekla je za RINU Divčeva.

Nešto neobično

Trenutak kada je ostala bez posla, naterao je Svetlanu da se odluči na ovaj novi životni iskorak. U svojoj kući napravila je mini fabriku u kojoj stvara neverovatne gurmanske podvige za koje su ubrzo čuli mnogi. Osim slatkog od belog luka, probala je i mnoge druge neobične kombinacije.

"Prva ideja mi je bila da napravim slatko od zelenog paradajza, jer dok je to kod nekoga turšija kod mene je postalo neobično slatko. Kada sam videla da je to dobro i meni se dopalo, krenula sam i od bundeve da napravim i svi kada probaju misle da je to slatko od šargarepe, a u stvari nije, a zatim sam počela jednu po jednu namirnicu da prerađujem i pretvaram povrće u voće i obrnuto."

Grgurevačka vijagra - sremačko slatko od ljutih paprika

Podsetimo i na Vasilija Joveškovića iz Grgurevaca koji već šest godina na tržište plasira rakiju, voćne likere, džemove i slatko od raznih vrsta voća. Naročito je poznat po slatku od ljutih papričica, pod nazivom - grgurevačka vijagra. Za razliku od Divčeve Jovešković nije krio recept; ono što je potrebno je crvena ljuta paprika, kobasičarka, malo šećera, malo meda i limun kao stabilizator ukusa. 


Povezana biljna vrsta

Beli luk

Beli luk

Sinonim: - | Engleski naziv: Garlic | Latinski naziv: Allium sativum L. ssp. vulgare Kuzn.

Smatra se da su beli luk prvi počeli uzgajati Egipćani kao i je odigrao važnu ulogu u njihovoj kulturi. Smatrali su ga svetom biljkom kao i se često pronalazio u grobnicama... Više [+]

Tagovi

Beli luk Slatko od belog luka Svetlana Divac Slatko od zelenog paradajza Slatko od ljutih papričica


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...