Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eko proizvodi
  • 03.02.2020. 07:30

Od 2021. eko proizvodi s prirodnim aromama mogli bi imati drugačiji ukus

Popularnost eko proizvoda postaje sve veća jer je i svest potrošača veća. Važni su im sastojci proizvoda i odakle dolaze. Od 2021. nas očekuju nova pravila EU u vezi aroma u takvim proizvodima.

Foto: Maja Celing Celić
  • 106
  • 30
  • 0

Poslednjih je godina popularnost eko proizvoda sve veća jer potrošači postaju svesniji proizvoda koje kupuju, njihovih sastojaka i odakle dolaze. "Sve je više potrošača zabrinuto zbog zdravstvenih pitanja koja se odnose na pesticide, đubriva i druge hemijske stvari koje se koriste u poljoprivredi, kao i ekološke prakse i dobrobiti životinja", rekao je za foodnavigator Doruk Ongan, šef regionalne inovacije za Evropu, Afriku i Bliski Istok ističući kako sve to pokreće tržište ekološke hrane i pića.

U Evropi je hrana eko porekla na tržištu porasla za gotovo 11% u 2017. godini i dostigla 37,3 biliona evra.

Na našem kontinentu 64% potrošača veruje da prirodni proizvodi imaju značajno bolji ukus, a 39% sertifikata za takve proizvode smatraju "prirodnijim". Zapaženo je da kupci u marketima sve češće proveravaju poreklo proizvoda i sastojke.

Propisi EU za proizvode označene kao "ekološke"  

Evropska Unija ima stroge propise za proizvode koji su sertifikovani i označeni kao "ekološki". Oni moraju biti proizvodi uz ograničenu upotrebu đubriva, herbicida i pesticida. Osim toga, nije dopuštena genetska modifikacija, nijednoj uključenoj životinji ne mogu se dati hormoni, a upotreba antibiotika je strogo ograničena.

Krajnje proizvode takođe moraju proveriti osobe koje izdaju sertifikate, a najmanje 95% poljoprivrednih sastojaka mora biti ekološkog porekla, dok samo 5% poljoprivrednih sastojaka može biti iz drugih izvora.

Prema trenutnom propisu, sve vrste prehrambenih prirodnih aroma dopuštene su u eko proizvodima jer se ne smatraju poljoprivrednim sastojcima i zbog toga se ne ubrajaju u 95% sastojaka koji moraju biti eko porekla.

Šta donose nova pravila za eko arome i ekstrakte?

Od 2021. krajnje proizvode koji sadrže "prirodne" arome biće potrebno preformulisati kako bi zadržali svoju oznaku eko porekla. Arome će morati imati najmanje 95% materijala dobijenog od prirodno imenovanog izvora, kod ekstrakta svih 100% materijala. 

Jedinstveni ukus proizvoda sastavni je deo njegovog identiteta, a prilikom promene u aromama i ekstraktima proizvoda potrošači će verovatno primetiti čak i suptilne promene ukusa. Međutim, to može stvoriti priliku za uvođenje novih ukusa ili za stvaranje novih proizvoda.


Tagovi

Nova pravila Ekološki proizvodi Oznake Arome Ekstrakti


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u