Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Transparentnost cena
  • 15.09.2019. 15:00

Od 1. januara 2021. veća transparentnost cena u lancu snabdevanja hranom!

Povećavanje transparentnosti na tržištu znači pružanje više informacija o više proizvoda. Samim tim daćemo veću ravnotežu lancu i osigurati učinkovitije donošenje odluka, rekao je komesar za poljoprivredu i ruralni razvoj Fil Hogan.

Foto: Depositphotos/pressmaster
  • 64
  • 7
  • 0

Nakon rasprave s državama članicama u sredu, 11. septembra, Komisija je odlučila da usvoji mere za uvođenje veće transparentnosti kroz poboljšano izveštavanje o cenama duž lanca snabdevanja hranom.

Nakon zabrane nepoštene trgovačke prakse i poboljšanja uslova za saradnju proizvođača, u maju je Komisija predstavila treći element za poboljšanje pravednosti u lancu snabdevanja hranom: pojačano prikupljanje cena poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u različitim fazama duž lanca snabdevanja kako bi videli kako se cene određuju, objavila je Evropska komisija.

Veća transparentnost omogućiće različitim akterima donošenje informisanijih izbora i poboljšati razumevanje formiranja cena i razvoja trendova u prehrambenom lancu. Takođe može podržati bolje poslovne odluke, uključujući bolje upravljanje rizikom i poboljšati poverenje.

Ova mera osiguraće učinkovitije donošenje odluka

"Povećavanje transparentnosti na tržištu znači pružanje više informacija o više proizvoda. Samim tim daćemo veću ravnotežu lancu i osigurati učinkovitije donošenje odluka. Povećana transparentnost takođe se odnosi na pravednost: omogućavamo jednak pristup informacijama o cenama što će doneti veću jasnoću u funkcionisanju lanca snabdevanja hranom. Dopunjena nedavno usvojenom direktivom o zabrani nepoštene trgovačke prakse, kao i poboljšanjima zakonodavstva o organizaciji proizvođača za 2017., ova će pravila ojačati ulogu poljoprivrednika u lancu snabdevanja hranom, što je ključni cilj Komisije", rekao je komesar za poljoprivredu i ruralni razvoj Fil Hogan (Phil Hogan).

Nakon rasprave u Odboru za zajedničku organizaciju tržišta, Komisija će u sledećim nedeljama usvojiti mere koje će se primenjivati od 1. januara 2021. godine.

Koje sektore će informisanje obuhvatiti?

Iako su već dostupne značajne količine podataka o poljoprivrednim tržištima (uključujući proizvodne i potrošačke cene, količinu proizvodnje i trgovine itd.), malo je dostupnih informacija o tržištima koja posluju između poljoprivrednika i potrošača, poput prerade hrane ili maloprodaje. To stvara asimetriju podataka između poljoprivrednika i drugih učesnika u lancu snabdevanja hranom i može poljoprivrednike dovesti u značajne nepogodnosti kada posluju s drugima.

Dogovorene mere primenjivaće se na sektoru mesa, mleka, vina, žitarica, uljarica i proteinskih kultura, voća i povrća, maslinovog ulja i šećera. Prikupljanje podataka oslanjaće se na već uspostavljene sastave i postupke, koje operatori i države članice koriste za izveštavanje Komisije o tržišnim podacima. Svaka država članica biće odgovorna za prikupljanje podataka o cenama i tržištima. 

Države članice će podatke dostaviti Komisiji, koja će ih potom staviti na raspolaganje na svom poljoprivredno-prehrambenom portalu i opservatorijima tržišta EU.


Izvori

EC Europa


Tagovi

Transparentnost cena Lanci snabdevanja hranom Nepoštene trgovačke prakse


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P