Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Pavičić
  • 27.01.2017. 07:30

Nove mjere za smanjivanje crnog tržišta rakije

Postoje dobri razlozi za supresiju sive ekonomije koja penetracijskim cijenama nepovoljno utječe na razinu društveno-ekonomske razvijenosti pa su tako zbog nje, osim Pavičića i mnogobrojni drugi registrirani proizvođači stjerani u kut.

  • 5.698
  • 605
  • 0

Prošlo je desetljeće od kako su Ivica, Đurđica i Ivana Pavičić, u Petrijevcima posadili šljivik od tisuću voćaka na 2,54 ha poljoprivrednih površina.

Iz godine u godinu, pretvaraju sirovinu u izvrsnu šljivovicu, viljamovku, dunjovaču, lozu, travaricu te likere: orahovac, višnjevac, liker od anisa, bazge, breskve i aronije.

Pitate li ih za specifičnost proizvodnje, doznat ćete da koštice u većoj mjeri ne ostaju u komini zbog cijanovodične kiseline koja, ako je prisutna u većim količinama, daje neugodan gorak okus i miris na košticu, dok u manjim pozitivno djeluje na organoleptičke osobine (okus i miris) rakije, tj. doprinosi boljoj izraženosti arome rakije koja nije poželjni sastojak.

"Prilikom fermentacije, svaki dan miješamo kominu s drvenom lopaticom. Proces traje tri tjedna. Važan je jer komina mora biti tekuća, ujednačena i lijepe crvenkaste boje poput kaše. Bez miješanja bi se stvorio tvrdi pokrov koji bi se morao baciti što bi rezultiralo manjim dobitkom količine rakije s povećanim sadržajem kiseline i lošom aromom", objašnjava Ivana Pavičić.

Dobitnicima brojnih nagrada teško je doći do tržišta!

Ovi petrijevački zaštitnici ekologije, tradicije i kulture, zahvaljujući dobroj poljoprivrednoj praksi, trudu i radu, okrunjeni su brojnim nagradama od kojih se osobito diče priznanjem za inovacije u Budi Uzor - Tera Tehnopolis, javnim priznanjem Općine Petrijevci u obliku Plakete - Grba Općine Petrijevci za izuzetna ostvarenja i postignute uspjehe za ekološku proizvodnju od voća, priznanjem za novi liker od bazge na Histria sajmu, nagradom za najbolji liker od višanja na edukacijskom natjecanju likera u Semeljcima 2015. i još brojnim drugim, no unatoč tome, do tržišta im je, kao i brojnim drugim poljoprivrednicima, teško doći.

Siva ekonomija priječi razvoj profita registriranih proizvođača!

Upravo stoga postoje, čini mi se, dobri razlozi za supresiju sive ekonomije koja penetracijskim cijenama nepovoljno utječe na razinu društveno-ekonomske razvijenosti pa su tako zbog nje, osim Pavičića i mnogobrojni drugi registrirani proizvođači stjerani u kut.

Novim mjerama država će smanjiti crno tržište rakije

Za Glas Slavonije, voditeljica Službe za trošarine i posebne poreze PCU-a Osijek, S. Cerovčec prokomentirala je izmjene i dopune Zakona o trošarinama na jaka alkoholna pića koje su 1. siječnja stupile na snagu. Uvele su se tako određene izmjene za tzv. rakijaše koje imaju za cilj uvesti što više malih proizvođača u sustav naplate trošarina i smanjiti sivu zonu koja je nazočna i nakon oporezivanja proizvodnje rakije "u dvorištima".

"Krajnji rok za dostavu godišnjeg izvješća za 2016. o ukupno proizvedenoj količini jakih alkoholnih pića je 20. siječnja, a za uplatu trošarine je do 31. siječnja 2017. Pri tome odredbe koje se odnose na prijavu za upis u Registar trošarinskih obveznika ostaju iste, odnosno svi mali proizvođači, neovisno o tome jesu li vlasnici kotla ili ga unajmljuju, obvezni su po Zakonu o trošarinama najkasnije osam dana prije početka proizvodnje registrirati se podnošenjem Prijave za upis u Registar trošarinskih obveznika mjesno nadležnom CU-u prema svome mjestu prebivališta.

Jednom upisani kao mali proizvođači ne moraju se svake godine ponovo prijavljivati. Odjaviti se mogu u svakom trenu ako su prethodno podmirili sve obveze, a trošarinska obveza ne nastaje im za tekuću godinu u kojoj se do 30. lipnja odjave podnošenjem obrasca PUR-odjava.

Ako je proizvođač i vlasnik kotla, odjaviti se može tek uz prethodno pečaćenje kotla na vlastiti pismeni zahtjev i trošak od 100 kuna. Kako navodi Celovčec, u 2015. na području PCU Osijek, što obuhvaća Osječku, Brodsku i Virovitičku županiju, bilo je prijavljeno 15.866 obveznika kao malih proizvođača, a koji su na ime paušala i trošarina u proračun RH uplatili 1.734.065 kn", piše Suzana Župan.

Na osnovu dopune i izmjene Zakona, razgovarali smo s mladom poljoprivrednicom, Ivanom Pavičić koja se čitavo desetljeće bavi proizvodnjom ekološke rakije.

Izmjene i dopune Zakona o trošarinama na jaka alkoholna pića

"Jako smo zadovoljni i to je odlična vijest! Mali destilater može biti prijavljen u trošarinsko skladište i plaćati po prodaji, a može biti i pod 69. van odgode plaćanja. Dobro je što mali destilater može birati između te dvije mogućnosti, te se odlučiti za onu koja mu odgovara, i na kraju, što je najvažnije, plaća 50% manju trošarinu na alkoholna pića što mu daje vjetar u leđa i olakšava proizvodnju", priča Ivana Pavičić koja se dugi niz godina bori s neadekvatnom konkurencijom koja vlastite proizvode plasira u ambalaže njezine obitelji označene znakom ekološkog porijekla, ne bi li prodajom ostvarila veći profit.

Upravo stoga, ne smijemo zanemariti podatak da Pavičići kao ekološki proizvođači izdvajaju i do 100 eura po litri visokodjelotvornog insekticida (Neemazal) koji sadrži djelotvorne tvari iz koštica tropskog neem drva, koji osim visoke cijene predstavlja problem dostupnosti jer ga u Osijeku, primjerice, nema.


Tagovi

OPG Pavičić Ivana Pavičić Ivica Pavičić Ekološka rakija Trošarine Crno tržište rakije Nove mjere Izmjene i dopune Zakona o trošarinama


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]