Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Samostansko pivo
  • 22.10.2019. 09:00

Njemačka franjevka više od 50 godina proizvodi samostansko pivo

Sestra Doris jedina je redovnica u Njemačkoj, a i najvjerojatnije i u svijetu, koja proizvodi pivo.

Foto: YouTube/PrintScreen/Kloster Mallersdorf
  • 648
  • 92
  • 0

Walburga Engelhard rođena je 1949. godine, s 13 godina je došla u internat, sa 17 završila školu, a s 18 počela započela "naukovanje" za proizvodnju piva i slada. Nakon dvije godine položila je ispit, a onda sedam godina radila u pivnici u Saarlandu. 

Sa svojih 22 godine upisala se kao novakinja u Red siromašnih sestara franjevki Svete obitelji u Mallersdorfu te ondje dobila ime Doris. No, s proizvodnjom piva nije stala. 

Tjedno ova njemačka franjevka proizvede 38 hektolitara piva i ponosna je na svoj posao, piše nedjelja.ba

Ponedjeljkom joj radni dan počinje već u 3.30 sati. Toga dana se priprema pivo čija gajba na tržištu košta 14 eura. Tjedno proizvede oko 60 gajbi. 

Časne sestre proizvode odlično maslinovo ulje

U lipnju 2014. dobila je odličje i priznanje Donje Bavarske. U proizvodnji piva pomaže joj i njezina susestra Regelind (83) koja je 40 godina provela kao misionarka u Južnoj Africi. Tu je i radnik Mladen Marjanović koji je prije 25 godina došao kao izbjeglica iz Bosne i Hercegovine. 

Treba napomenuti da u cijelom samostanskom kompleksu u Mallersdorfu radi 260 djelatnika. Sestra Doris jedina je redovnica u Njemačkoj, a i najvjerojatnije i u svijetu, koja proizvodi pivo.

Kako izgleda njezin dan, pogledajte u videu: 


Tagovi

Samostansko pivo Doris Engelhard Proizvodnja Časna sestra


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo