Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO
  • 12.07.2015. 18:20

Niže cijene hrane u idućih 10 godina

Prema procjenama UN-ove agencije za poljoprivredu FAO i OECD-a, očekuje se da će se realne cijene svih poljoprivrednih proizvoda u idućih deset godina postupno smanjivati jer će proizvodnja rasti snažnije od potražnje.

Foto: depositphotos.com
  • 408
  • 19
  • 0

Prema prognozama UN-ove agencije za poljoprivredu FAO i Organizacije za gospodarsku suradnju i razvoj OECD, očekuje se da će se realne cijene svih poljoprivrednih proizvoda u idućih 10 godina postupno smanjivati jer će proizvodnja rasti snažnije od potražnje.

Kako prenosi seebizz.eu, proizvodnja u Africi će rasti nešto sporije, dok će povećana poljoprivredna proizvodnja u Aziji, Europi i Sjevernoj Americi do 2024. godine biti isključivo rezultat većih prinosa. U Južnoj Americi na povećanje proizvodnje utjecat će i veće poljoprivredne površine. Slabiji oporavak svjetskog gospodarstva svakako će utjecati na prigušenje potražnje u razdoblju od 2015. do 2024., a utjecaj će svakako imati i približavanje zasićenju po stanovniku u brojnim gospodarstvima.

Globalne cijene hrane u svibnju pale su na najnižu razinu od rujna 2009., a najviše su pojeftinile žitarice, mliječni proizvodi i meso, dok su blago porasle cijene uljarica i šećera. Na veletržnicama u svibnju ove godine u odnosu na travanj bilježimo niže cijene ranog voća: jagoda (-11,71 %), dinja (-16,91 %) i lubenica (-18,34 %). Od južnih voćnih vrsta, u svibnju su najviše poskupjeli limuni (10,47 %), zatim grejp (9,89 %), kiwi (4,69 %) te naranče (3,15 %).

U usporedbi s travnjem, u svibnju ove godine cijene povrća na tržnicama bile su niže kod većine povrća. U svibnju su u odnosu na travanj od zelenog lisnatog povrća pojeftinili mladi luk (-28,69 %), zelene salate (kristalka -23,17 % i puterica -22,51 %), blitva (-20,50 %), špinat (-14,86 %) i kelj (-11,03 %).

Postupni pad cijena do 2024. godine

Primjerice, lani je pod najvažnijim ratarskim kulturama bilo posijano 558 tisuća hektara, a ove godine 561 tisuća hektara, 3.000 više nego lani.

Zbog navedenih uvjeta, prognozira se postupni pad cijena poljoprivrednih proizvoda do 2024. godine, ali i niže cijene nafte, s obzirom na smanjene troškove energije i gnojiva, ali i manje poticaje za proizvodnju biogoriva iz kultura koje se koriste za proizvodnju hrane. Na srednji rok cijene bi trebale crpiti podršku iz sporog povećanja troškova proizvodnje i stabilne potražnje.

  • Snažna potražnja za sojom bit će značajan pokretač povećane proizvodnje uljarica pa će ta mahunarka biti važan faktor i za profitabilnost cijele pripadajuće skupine poljoprivrednih kultura.
  • Veća potražnja za šećerom u zemljama u razvoju trebala bi poduprijeti oporavak cijena te namirnice i potkanuti ulaganja, procjenjuje se u izvješću.
  • Proizvodnja mesa trebala bi reagirati na poboljšane marže, pri čemu će niže cijene stočne hrane ponovo omogućiti veću profitabilnost u tom sektoru, nakon snažnih oscilacija stočne hrane u proteklih deset godina.
  • Proizvodnja ribe trebala bi do 2024. poskočiti gotovo 20%, pri čemu bi akvakultura u 2023. trebala nadmašiti ribarenje. Obrađeni podaci u 2014. godinu otkrivaju značajan porast registriranih ribara i plovila u odnosu na 2013. godinu. Tako je broj ribara koji obavljaju gospodarski ribolov u morskom ribarstvu povećan za 119% u 2014. godini u odnosu na 2013. godinu te ukupan broj plovila veći za 79%.

Trgovina poljoprivrednim proizvodima rast će sporije

Općenito će trgovina poljoprivrednim proizvodima u razdoblju od 2015. do 2024. rasti sporije nego u prethodnih 10 godina, dok će njezin udio u globalnoj proizvodnji i potrošnji ostati nepromijenjen, procjenjuju FAO i OECD. Pritom bi se trebao nastaviti proces koncentracije izvoza na relativno malenu skupinu zemalja, dok bi se uvoz paralelno trebao raspršivati na sve veći broj zemalja, procjenjuju dvije organizacije.

Upozorava se i na sve izraženiju ulogu relativno malog broja zemalja u opskrbi svjetskih tržišta ključnom robom koja bi mogla pojačati tržišne rizike, uključujući one povezane s prirodnim katastrofama, odnosno s upotrebnom mjera koje narušavaju trgovinu

Ujedno se očekuju i velike promjene u potražnji u skupini zemalja u razvoju i njezin snažan rast, s obzirom na rast broja stanovnika, dohotka po stanovniku i urbanizacije.

Foto: depositphotos.com; fotokostic


Tagovi

Proizvodnja mesa Poljoprivredne površine FAO Cijene hrane OECD Trgovina poljoprivrednim proizvodima Povećanje proizvodnje uljaricaPotražnja za sojom Niže cijene nafte Potražnja za šećerom Angel Gurria

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]