Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cene hrane
  • 03.07.2015. 15:00

Niže cene hrane u narednih 10 godina!

Prema procenama UN-ove agencije za poljoprivredu FAO i OECD-a, očekuje se da će se realne cene svih poljoprivrednih proizvoda u narednih deset godina postepeno smanjivati jer će proizvodnja rasti snažnije od tražnje.

  • 80
  • 2
  • 0

Prema prognozama UN-ove agencije za poljoprivredu FAO i Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj OECD, očekuje se da će se realne cene svih poljoprivrednih proizvoda u narednih deset godina postepeno smanjivati jer će proizvodnja rasti snažnije od tražnje.

Kako prenosi seebizz.eu, proizvodnja u Africi će rasti nešto sporije, dok će povećana poljoprivredna proizvodnja u Aziji, Evropi i Severnoj Americi do 2024. godine biti isključivo rezultat većih prinosa. U Južnoj Americi na povećanje proizvodnje uticaće i veće poljoprivredne površine. Slabiji oporavak svetske ekonomije svakako će uticati na slabljenje tražnje u periodu od 2015. do 2024., a uticaj će svakako imati i približavanje zasićenju po stanovniku u brojnim privredama.

Postupni pad cena do 2024. godine

Zbog navedenih uslova, OECD i FAO prognoziraju postepeni pad cena poljoprivrednih proizvoda do 2024. godine, izdvajajući među tegovima i niže cene nafte, s obzirom na smanjenene troškove energije i đubriva, ali i manji podsticaj za proizvodnju biogoriva iz kultura koje se koriste za proizvodnju hrane. Na srednji rok cene bi trebale da crpe podršku iz sporog povećanja troškova proizvodnje i stabilne tražnje.

Snažna tražnja za sojom biće značajan pokretač povećane proizvodnje uljarica pa će ta mahunarka biti važan faktor i za profitabilnost cele pripadajuće skupine poljoprivrednih kultura.

Veća tražnja za šećerom u zemljama u razvoju trebala bi podržati oporavak cena te namirnice i potkanuti ulaganja, procenjuje se u izveštaju.

Proizvodnja mesa trebala bi reagovati na poboljšane marže, pri čemu će niže cene stočne hrane ponovo omogućiti veću profitabilnost u tom sektoru, nakon snažnih oscilacija stočne hrane u proteklih deset godina.

Proizvodnja ribe trebala bi do 2024. porasti gotovo 20 odsto, pri čemu bi akvakultura u 2023. trebala nadmašiti ribarenje.

Trgovina poljoprivrednim proizvodima rašće sporije

Uopšteno će trgovina poljoprivrednim proizvodima u periodu od 2015. do 2024. rasti sporije nego u prethodnih 10 godina, dok će njen udeo u globalnoj proizvodnji i potrošnji ostati nepromenjen, procenjuju FAO i OECD. Pritom bi se trebao nastaviti proces koncentracije izvoza na relativno malenu grupu zemalja, dok bi se uvoz paralelno trebao raspršiti na sve veći broj zemalja, procenjuju dve organizacije.

Upozorava se i na sve izraženiju ulogu relativno malog broja zemalja u snabdevanju svetskih tržišta ključnom robom mogla bi pojačati tržišne rizike, uključujući one povezane sa prirodnim katastrofama odnosno sa upotrebnom mera koje narušavaju trgovinu. Ujedno se očekuju i velike promene u tražnji u grupi zemalja u razvoju i njen snažan rast, s obzirom na rast broja stanovnika, dohotka po stanovniku i urbanizacije.

Rizik novih skokova cena ne može se isključiti

"Prognoza za svetsku poljoprivredu mirnija je no što je bila proteklih godina ali nema razloga za zadovoljstvo jer ne možemo isključiti rizik novih skokova cena u idućim godinama", konstatovao je prilikom predstavljanja prognoza glavni sekretar OECD-a Angel Guria.

Foto:depositphotos.com; fotokostic


Tagovi

Cene hrane Proizvodnja uljarica OECD FAO Potražnja za sojom Cene nafte Proizvodnja mesa Trgovina poljoprivrednim proizvodima Izvoz Angel Guria