Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nadin 2017
  • 06.12.2017. 16:30

Neven Kovačić iz Omiša šampion maslinovih ulja!

Titula šampiona ovogodišnje 9. degustacije mladih vina i maslinovih ulja, Nadin 2017., pripala je Nevenu Kovačiću iz Omiša, no među nagrađenima je i naš autor Nedjeljko Jusup!

  • 615
  • 43
  • 0

Titula šampiona ovogodišnje 9. degustacije mladih vina i maslinovih ulja, Nadin 2017., pripala je Nevenu Kovačiću iz Omiša! Naime, najveći broj bodova 104 osvojilo je njegovo maslinovo ulje od sorte Oblica. Inače, među 10 najbolje plasiranih su 4 ulja maslinara s područja zadarske regije, dva iz Istre, te po jedno iz Vodica i Podstrane, stoji u priopćenju Dana maslina.

Na ocjenjivanje su pristigla ukupno 93 uzorka iz svih krajeva jadranske Hrvatske, istaknuo je Tomislav Glavić, predsjednik Udruge vinogradara i vinara Nadin koja je organizator ove, sve prestižnije manifestacije. Od ukupnog broja ulja 40 uzoraka je monosortnih i 56 višesortnih maslinovih ulja. Svi uzorci su podvrgnuti kemijskoj i senzorskoj analizi koju su proveli članovi Profesionalnog panela Udruge senzorskih analitičara Olea Zadar na čelu s predsjednicom Anastazijom Milardović.

"Oni maslinari koji su plodove preradili odmah nakon berbe, proizveli su ekstradjevičanska maslinova ulja koja su u prosjeku srednje intezivne voćnosti, gorčine i pikantnosti", rekla je Anastazija Milardović. Tako je čak 68 ulja ekstradjevičanskih dok ih 25 djevičanskih.

Najveći broj bodova 104 osvojilo je ulje od sorte Oblica vlasnika OPG Nevena Kovačića iz Omiša. Borislav Pedić iz Zadra je dugi sa 103, 5 bodova, treći Damir Buntić iz Vodica 103, četvrti OPG Željo Grgorinić iz Pule 103, peti opet OPG Nevena Kovačić sa 102,5 bodova ovaj put za višesortno ulje, Šesto i sedmo mjesto sa po 102,25 Željko Karaman iz Podstrane i OPG Nedjeljko Jusup iz Zadra, osmi je Ante Vulin iz Pakoštana sa 102,1 bodova, dok deveto i deseto mjesto s istim brojem bodova (102) dijele OPG Mirjane Šoše iz Zadra i Uljara "Nonno Bruno" iz Banjola u Istri.

Inače, od ukupnog broja pristiglih uzoraka 30 je zlatnih, 24 srebrne, 14 brončanih dok je 25 ulja ostalo bez priznanja i odličja, zaključuje se u priopćenju.

Izvor i foto: Dani masline


Tagovi

Nadin 2017 Neven Kovačić Maslinovo ulje Mlada vina


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).