Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Informiranje potrošača
  • 12.01.2021. 15:00

Nepretpakirana hrana: Odgođena odredba pravilnika o informiranju potrošača

Ministarstvo poljoprivrede odgodilo je odredbu Pravilnika o informiranju potrošača o nepretpakiranoj hrani do 1. rujna 2021. godine.

Foto: Maja Celing Celić
  • 218
  • 13
  • 0

Odgađa se primjena jednog dijela Pravilnika o informiranju potrošača o nepretpakiranoj hrani (Narodne novine, broj 144/20), točnije, odredbe članka 8. stavka 2. za dodatnih 9 mjeseci. 

To znači da odredba koja je propisivala da, u slučaju hrane koja se na zahtjev potrošača pakira na prodajnom mjestu i hrane koja je pretpakirana za izravnu prodaju, i u trenutku isporuke krajnjem potrošaču, gdje je to primjenjivo, moraju biti dostupne sljedeće informacije o:

  • nazivu hrane
  • tvarima i proizvodima koji izazivaju alergije ili intolerancije i
  • "upotrijebiti do" datumu. 

Razlog su, pojašnjavaju u Ministarstvu poljoprivrede, neizvjesne poslovne prilike uslijed Covid-19 pandemije. Naime, udruženja subjekata u poslovanju s hranom obratila su se Ministarstvu dopisom u kojem su zatražili dodatnu odgodu Pravilnika koji je objavljen u lipnju prošle godine i trebao je stupiti na snagu prvim danom 2021., za još 6 mjeseci.

Odgoda je odobrena do 1. rujna 2021. godine.

"Bitno je istaknuti da se propisane informacije za potrošače, u svakom slučaju, već nalaze na prodajnom mjestu, a subjekti će od 1. rujna u slučajevima hrane koja se pakira na zahtjev potrošača, morati pružiti informacije i u trenutku isporuke, naglašavaju iz Ministarstva.

Također, objavljeno je 3. izdanje Vodiča za informiranje potrošača o nepretpakiranoj hrani, a izmjena je napravljena u dijelu kojim se pojašnjava propisana fleksibilnost kod primjene nove odredbe o pružanju određenih informacija potrošačima u trenutku isporuke.

Vodič možete preuzeti u dokumentu ispod teksta. 


Dokumenti


Tagovi

Pravilnik Izmjena Odgoda Nepretpakirana hrana Vodič Covid-19 Informiranje potrošača


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!