Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobrobit životinja
  • 29.06.2020. 15:00

Nemačka uvodi naknadu na meso zbog dobrobiti životinja i pomoći proizvođačima?

Govoreći kako meso ne bi trebalo biti svakodnevni izvor loše ishrane (korišćen je izraz "junk food") Klokner kritikuje i što potrošače pokušavaju da namame na ovu vrstu namirnica po 'damping' cenama zbog čega na kraju i sami domaći stočari ostvaruju manju zaradu. 

Foto: Depositphotos/Kzenon
  • 105
  • 14
  • 0

Nemačka postiže napredak u uvođenju poreza na meso radi dobrobiti životinja, izjavila je njihova ministarka poljoprivrede Julija Klokner nakon što je pažnju čitavog sveta privukla klanica koja je postala žarište virusa korona.

Epidemija u fabrici za preradu mesa u blizini Guteršoha stavila je više od 600.000 ljudi u karantin i pokrenula golemu raspravu o nemačkim standardima prehrambene industrije i njenom oslanjanju na rad migranata, posebno iz Rumunije.

Klanica u Nemačkoj novo žarište virusa COVID-19: Uveden karantin

Uvođenje poreza u skladu sa strategijom F2F?

Govoreći kako meso ne bi trebalo biti svakodnevni izvor loše ishrane (koristila je izraz "junk food") Klokner kritikuje i što potrošače pokušavaju da namame na ovu vrstu namirnica po 'damping' cenama zbog čega na kraju i sami domaći stočari ostvaruju manju zaradu. 

"Zato verujemo da je naknada za dobrobit životinja potrebna", rekla je Klokner na konferenciji za novinare nakon sastanka s predstavnicima mesne industrije, maloprodajnog sektora i udruženja potrošača.

Traže dozvolu za klanje na pašnjacima - zbog dobrobiti životinja i kvalitetnijeg mesa

Uvođenje dodatnog poreza je u skladu sa strategijom "Od njive do trpeze" (F2F) pomoću koje se uticati na smanjenje konzumacije mesa radi očuvanja životne sredine i smanjenja efekata klimatskih promena.

Prihodi od poreza za poboljšanje uslova za klanje ?

"Dolazimo dalje nego što smo ikad pre bili", rekla je ministarka komentarišući napore da se postigne konsenzus o nametu odnosno prihodu koji će se koristiti za poboljšanje uslova za klanje životinja.

Podsetimo, kada se još u januaru spominjao dodatan porez na meso brojni kritičari su tvrdili da bi povećanje cena za nekoliko centi teško moglo imati neki veliki učinak u smanjenju njegove konzumacije, a da bi s druge strane imalo velike štete za stočare.

Nemačka želi da uvede poseban porez na meso

Albert Stegeman, iz Hrišćanske demokratske unije kancelarke Angele Merkel ipak navodi: "Dodatni porezni prihodi treba da se upotrebe za podršku stočarima kako bi im se pomoglo u restrukturisanju".

Porez radi dobrobiti životinja, a boksevi ostaju?

Iako žele da povećaju porez na meso radi dobrobiti životinja, podsećamo da su u Nemačkoj ponovo odložili glasanje o povećanju bokseva za svinje. Tamo se krmače drže u prostoru u kom se mogu tek malo pomerati prema napred ili nazad, ali nikako ne u stranu i u kojima kada leže, ne mogu do kraja da protegnu noge. 

Ponovo odloženo glasanje o boksevima za svinje - farmeri strahuju zbog mogućih troškova

Boksevi moraju biti najmanje 2,2 metra dugi i između 65 i 85 centimetara široki, a farmeri imaju čak 17 godina da svinjce preurede u skladu s novim odredbama, kada one budu usvojene. Dok je na primer, u Švedskoj i Velikoj Britaniji ovakav način držanja životinja zabranjen.


Tagovi

Nemačka Porez Meso Julia Kloeckner Dobrobit životinja Porez na meso


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.