Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Potrošnja mesa
  • 29.08.2020. 07:30
  • Njemačka

Nemačka ministarka poljoprivrede odbila ukidanje smanjenja PDV-a na životinjske proizvode

Izveštaj nemačkih naučnika predlaže, između ostalog, informativnu kampanju usmerenu na smanjenje potrošnje mesa. Istovremeno, PDV za voće i povrće smanjio bi se na pet odsto, a dugoročno bi se predloženi porez na održivu proizvodnju primenjivao na svu hranu.

Foto: Depositphotos/MassimoParisi
  • 82
  • 9
  • 0

Nemačko naučno veće za poljoprivredu, ishranu i zdravlje potrošača predstavilo je novi izveštaj o održivoj ishrani, a čiji je cilj sveobuhvatna transformacija poljoprivredno-prehrambenog sektora. 

Ukinuli bi smanjenje PDV-a na životinjske proizvode

Izveštaj predlaže, između ostalog, informativnu kampanju usmerenu na redukovanje potrošnje mesa. U sklopu promene ukinulo bi se smanjenje PDV-a na sve životinjske proizvode i uvelo trošarine na zaslađena pića zavisno od udela šećera. 

Nemačka uvodi naknadu na meso zbog dobrobiti životinja i pomoći proizvođačima?

Istovremeno, PDV za voće i povrće smanjio bi se na pet odsto, a dugoročno bi se predloženi porez na održivu proizvodnju primenjivao na svu hranu. Naučnici takođe traže i obaveznu geografsku oznaku kao i dalji razvoj ekološke poljoprivrede. 

"Na putu ka boljoj ishrani, prema izveštaju, trebalo bi promovisati manje veličine porcija kao standard, ali i konzumaciju vode iz slavine. Otpad hrane treba smanjiti, a Nutri-Score, novu klimatsku oznaku i oznaku dobrobiti životinja uvesti kao obvezno nacionalno označavanje“, istakli su u izveštaju. 

Klukner ne želi potrošačku policiju

Ministarka poljoprivrede Julija Klukner komentarisala je predlog tokom konferencije za štampu i pohvalila različite tačke, posebno u pogledu poboljšanja ishrane dece. Međutim, zahtev nije prihvatila istaknuvši kako ne želi potrošačku policiju, piše Agrarheute.

Češka uvodi zakon po kom 85 odsto namirnica mora da bude domaćeg porekla?

Predsednik naučno-savetodavnog veća, prof. Harald Grete, istakao je da je potrebno više kontrola da bi se prilagodilo ponašanje potrošača.

"Nema smisla smanjiti stočnu proizvodnju u Nemačkoj i onda te proizvode uvoziti iz drugih zemalja. Potrebno je uopšteno ograničiti potrošnju svih proizvoda“, zaključio je Grete. 


Tagovi

Izveštaj Naučnici Nemačka Prehrambeni sektor PDV Potrošnja mesa Redukovanje Julija Klukner


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.