Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šećer
  • 24.05.2022. 13:30

Ne može doći do nestašice šećera, ali može doći do rasta cene?

Ministarstvo poljoprivrede je saopštilo da šećera ima na tržištu u apsolutno dovoljnim količinama i da je snabdevanje potpuno stabilno. Najavljuju pojačanu kontrolu inspekcije kako bi se sprečile zloupotrebe.

Foto: Depositphotos/ilietus1000.gmail.com
  • 396
  • 185
  • 0

U većini gradova, kako javljaju novinari Danasa, šećera nema u rafovima prodavnica i supermarketa. I kad se pojavi u prodajnim objektima brzo se rasproda. Ima i slučajeva kupovine većih količina očigledno iz straha od dugotrajnije nestašice i novih poskupljenja. Cena kilograma belog kristalnog šećera kreće se od 85-90 dinara pa do 120 dinara.

Da li zbog glasa koji se proneo da će šećer drastično poskupeti i da ga neće biti ili zato što već kreće sezona priprema slatka, sokova i džemova, tek šećera nema u svim prodajnim objektima u majdanpečkoj opštini, na primer.

Oprezan izvoz

Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije kaže za RTS da ne može doći do nestašice šećera, ali da je činjenica da mora doći do rasta cene.

Direkor Fabrike šećera u Crvenki Petros Gemintzis kaže da imaju dovoljno šećera do kraja avgusta i početka septembra i da normalno isporučuju po svim ugovorima, kako radnjama tako i industrijskim kupcima. Povećana je tražnja šećera i u svetu, ali kaže da oprezno izvoze, ne u punom obimu.

Agrarni analitičar Milan Prostran smatra da očas zavlada panika ako nešto poskupi, ograniči se prodaja ili ga nema. Potrebno je odmah intervenisati iz robnih rezervi ili dozvoliti slobodno formiranje cena, kaže ovaj analitičar, jer ovo i nije najvažnija životna namirnica.

Ministarstvo poljoprivrede je saopštilo da šećera ima na tržištu u apsolutno dovoljnim količinama i da je snabdevanje potpuno stabilno. Najavljuju pojačanu kontrolu inspekcije kako bi se sprečile zloupotrebe ili preprodaje pakovanja šećera od kilogram po cenama višim od Vladine uredbe.


Tagovi

Šećer Snabdevanje Osnovna namirnica Milan Prostran Bojan Stanić Petros Gemintzis Nestašica


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...