Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Homoljski sir
  • 14.01.2016. 09:00

Najukusniji sirevi netaknute prirode

Mlečni proizvodi, poput homoljskog sira dobijenog od kravljeg i ovčijeg mleka iz homoljskog kraja nalazili su, svojevremeno, put do probirljivog tržišta EU, SAD, Japana. I danas sir dobijen od kravljeg i ovčijeg mleka te kozijeg mleka koji se proizvodi u Homolju nalazi svoje mesto na domaćem i inostranom tržištu.

Foto: tozagubica.rs
  • 2.090
  • 1.188
  • 0

Homolje je mala geografska oblast u Istočnoj Srbiji koja neguje dugu tradiciju proizvodnje poznatog sira od kravljeg, ovčijeg i kozijeg mleka. Ceo homoljski kraj poznat je po veoma lepoj i čistoj prirodi, prepunoj pašnjaka i livada. Tako se od davnina stanovništvo ovog kraja bavilo stočarstvom, pre svega gajenjem krava, ovaca i koza, od kojih se dobijao na daleko poznati homoljski sir.

Homolje je ekološki najčistiji kraj u Srbiji, jer nema nikakve industrije, a planinsko okruženje čuva ovu oazu nedirnute prirode od industrijskih zagađenja. Homoljske planine su obrasle hrastovom i bukovom šumom, a na zaravnjenim vrhovima su pašnjaci. Na livadama rastu mnogobrojne lekovite biljke, među kojima je i zdravac. Ne koristi se nikakva hemija ni u prihrani livada i pašnjaka. Sve je kao što je nekada bilo.

Proizvodnja homoljskih sireva je deo tradicije

Proizvodnja mleka na području homoljskih planina vezana je pre svega za izradu autohtonog mlečnog proizvoda, kao što je sir. Najveći deo proizvodnje pravog homoljskog sira potiče iz registrovanih poljoprivrednih gazdinstava i sa planinskih letnjih koliba poznatije kao bačije koje se nalaze na obroncima homoljskih planina.

Homolje je puno bačija i danas. Bačije su salaši po homolju locirani pored dobrih pašnjaka koji služe samo za mužu krava, ovaca i koza u sezoni, a sezona traje od maja do oktobra, Đurđevdan - Mitrovdan. Najpoznatiji poljoprivredni proizvođači koji se bave proizvodnjom sira su Milosava Grozdić iz Žagubice, Zoran Jovanović iz Milanovca kod Žagubice i Slavica Bosijoković iz Medveđice kod Žagubice. U srcu Homolja, selo Izvarica ima mlekaru pod imenom "Homoljka MZ", koja se bavi takođe proizvodnjom homoljskog sira od kravljeg mleka. Ova mlekara svoj je homoljski sir od kravljeg mleka izložila na X sajmu etno hrane i pića u Beogradu koji je održan u periodu 25.11. - 28.11.2015. godine, a na sajmu je učestvovala kao suizlagač Regionalne privredne komore Požarevac.

Sir ima svoj dan u Homolju

Svake godine se 16. u avgustu mesecu, održava manifestacija pod imenom ,"Dani proje i sira" u selu Medveđica u opštini Žagubica. Na pomenutoj manifestaciji, pored proje koju mese vredne ruke domaćica iz homoljskih sela, izlaže se sir koji dolazi najviše sa salaša. Manifestacija je održana prvi put 2007. godine, a cilj joj je okupljanje proizvođača homoljskog sira kako bi se družili i razmenjivali međusobno iskustva. Dani proje i sira svake godine zaokupljaju veliku pažnju lokalnih, regionalnih i drugih medija. Iz godine u godinu manifestacija beleži sve veću posećenost i tada je moguće na jednom mestu probati homoljski sir od više poljoprivrednih proizvođača.

Homoljski sirevi zaštićeni oznakom geografskog porekla

Kako bi izrada homoljskog sira od kravljeg, ovčijeg i kozijeg mleka sačuvala svoju autohtonu tehnologiju i dobila organizovani oblik proizvodnje, izvršena je zaštita oznakom geografskog porekla. Sertifikacija ovih sireva proizvedenih na homoljskim planinama sa geografskim poreklom potvrđuje i garantuje potrošačima da specifičnost sireva predstavlja jedinstvenu kombinaciju lokalnih prirodnih resursa i tradicije, znanja i veština koje se prenose s kolena na koleno.

Foto: tozagubica.rs


Foto prilog


Tagovi

Sir Homolje Istočna Srbija Žagubica Medveđica Izvarica Planine Pašnjaci Livade Homoljski sir Dani proje i sira


Autor

Danijel Grujić

Više [+]

Danijel Grujić, Petrovac na Mlavi