Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kulen
  • 28.06.2020. 10:30
  • Osječko-baranjska, Osijek

Na 20. ocjenjivanju kvalitete kulena samo registrirani proizvođači

Kakvoća kulena vrednuje se prema rezultatima fizikalno-kemijske analize uzorka te organoleptičkog ocjenjivanja koje je proveo peteročlani sud na čelu s profesorom Goranom Kušecom.

Foto: Maja Celing Celić (ilustracija)
  • 136
  • 11
  • 0

Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Osijek (HGK) u suradnji s Prehrambeno – tehnološkim fakultetom iz Osijeka tradicionalno već niz godina organizira ocjenjivanje kakvoće kulena u Osijeku.

Za jubilarno 20. izdanje ove najprestižnije kulenijade u Hrvatskoj uvedeno je novo pravilo mogućnosti sudjelovanja. "Ove godine uveli smo novinu, zapravo napravili smo iskorak. Ocjenjujemo kulene isključivo registriranih proizvođača. Znači, proteklih 19. godina svoj kulen su mogli prijaviti i amateri i profesionalci, a sada smo odlučili to razdvojiti. Želimo tržištu ponuditi najbolje proizvođače“, pojasnio je iz HGK, Igor Mikulić.

Kakvoća kulena vrednuje se prema rezultatima fizikalno-kemijske analize uzorka te organoleptičkog ocjenjivanje koje je proveo peteročlani sud na čelu s profesorom Goranom Kušecom s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku. Ove godine prijavljeno je 25 uzoraka, nešto manje nego prijašnjih godina, a razlog je naravno epidemija koronavirusa, ali i nova već spomenuta pravila.

"Gledamo više aspekata. Od vanjskog izgleda, pregledavamo jedrinu i čvrstoću koja ukazuje na zrelost proizvoda, kao i presjek kulena i njegove mane i naravno okus koji je jedan od najvažnijih. Svake godine se događaju određene promjene od životinja pa sve do proizvođača  i mi se na to privikavamo. Većina ozbiljnih proizvođača, ali i oni manji u stanju su regulirati svoje uvjete u proizvodnim pogonima pa tako neke veće razlike u samome proizvodu i nema“, pojašnjava Kušec.

Pobjednik ocjenjivanja, te dobitnici zlatnih, srebrnih i brončanih medalja bit će proglašeni na svečanosti početkom srpnja.

Više o ocjenjivanju možete pogledati u videu:


Tagovi

Kulen Ocjenjivanje Hrvatska gospodarska komora Prehrambeno-tehnološki fakultet Okus Presjek Registrirani proizvođači


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com