Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište ulja
  • 29.03.2022. 11:35

Može li maslinovo zamijeniti suncokretovo ulje?

U Španjolskoj nastoje nadomjestiti nestašicu suncokretovog ulja domaćom alternativom. Taj prijedlog nije dobro prihvaćen iz više razloga

Foto: Depositphoto/dominiquelandau
  • 994
  • 75
  • 0

Za proizvođače maslinovog ulja, jednog od najpoznatijih španjolskih proizvoda, rat u Ukrajini i rast cijena suncokretovog pokazali su se kao prilika, navodi Reuters.

Nestašica suncokretovog s polica supermarketa i poslije ograničenja navela je trgovce da kupcima ponude domaću alternativu.

"Volim reći da imamo asa u rukavu. U Španjolskoj je potrošnja zajamčena jer imamo dovoljno maslinovog", izjavio je predsjednik nacionalnog udruženja punionica jestivog ulja Primitivo Fernandez.

Prodaja porasla gotvo 300 posto

Cijena suncokretovog ulja ondje je porasla za 64 posto, pokazuju službeni podaci. Ono koje je inače dolazilo iz Ukrajine, predstavljalo je oko 40 posto, odnosno 400.000 tona, ukupnog uvoza Španjolske, kao dodatak 300.000 tona koje se proizvodi u zemlji.

Prema istraživaču tržišta NielsenIQ prodaja svih jestivih ulja porasla je za 289 posto u odnosu na isti tjedan 2021. godine. Trgovci su pozvali ljude da se suzdrže od panične kupovine koja je ranije bila viđena tijekom ranog perioda pandemije Covid-19.

Kada je riječ o maslinovom, Španjolska ga proizvodi više nego troši i izvozi trećinu svoje proizvodnje djevičanskih i rafiniranih. Procjenjuje se da će ove godine proizvesti 1,5 milijuna tona maslinovog i još 250.000 tona onoga od komine da pokrije manjak ukrajinskog uvoza, dok traži zamjenska tržišta.

Prodaja ulja je porasla za 289 posto (Foto: Depositphotos/Demanna)

Španjolci očekuju da će prodati veće količine Francuskoj i Njemačkoj i tako iskoristiti priliku na tržištu.

Ugostitelji i prerađivači zabrinuti

Luis Planas, ministar poljoprivrede, izjavio je za lokalnu televiziju da bi maslinovo moglo zamijeniti suncokretovo ulje, u čemu vidi rješenje za nestašicu ukrajinskog. 

No, s tim se ne slažu pojedini ugostitelji i proizvođači prerađene hrane, tvornice ribljih konzervi i pekare, s pojašnjenjem da ta dva proizvoda nisu međusobno zamjenjiva.

Jacobo Moreno, jedan od vlasnika lanca slastičarnica Majorca osnovanog u Madridu prije 90 godina, rekao je da je morao prihvatiti cijenu suncokretovog koja je porasla sa 1,2 eura na 2,60 eura po litri kako bi osigurao kvalitetu proizvodnje. I s poskupljenjem ono je jeftinije od maslinovog koje košta oko četiri eura po litru. On je istaknuo da maslinovo ulje nije pogodno za pečenje zbog svog intenzivnog okusa.

"Dijele nas dva, najviše tri tjedna od nestanka zaliha suncokretovog ulja. Keksi, čokoladne kreme za punjenje peciva i kruh se moraju praviti s njim", izjavio je Ruben Moreno Pardo, generalni tajnik Španjolskog udruženja konditora.

Njegova industrija istražuje biljna ulja kao što su kukuruzno ili kokosovo, ali ova zemlja još nema stabilnu ponudu.

Proizvođači ribljih konzervi najmanje polovicu proizvodnje pakiraju u suncokretovo ulje. Koriste i maslinovo, ali brinu se da bi jači okus i veći trošak mogli odvratiti kupce.


Tagovi

Maslinovo ulje Suncokretovo ulje Potrošnja Nestašica ulja Španjolska


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.