Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mljekara Antun Bohnec
  • 08.11.2017. 12:00

Mlijeko otkupljuju isključivo od malih poljoprivrednih gospodarstava

U mljekari ističu da je otkup kvalitetnog domaćeg mlijeka garancija da će svojim kupcima i dalje biti u mogućnosti nuditi proizvode one kvalitete na kakvu su navikli.

Foto: Sandra Špoljar
  • 2.410
  • 396
  • 0

Jedna od hrvatskih mljekara čiji proizvodi s pravom nose znak "Mlijeko hrvatskih farmi", svakako je Ludbreška mljekara "Antun Bohnec". Proizvodnju mliječnih proizvoda, daleke 1934. u obližnjem selu Hrastovsko, započeo je Ivan Bohnec, djed sadašnjeg vlasnika Đure Bohneca, a u tvrtki danas radi i peti naraštaj te obitelji. Osim Đurine kćerke Marijane, odnedavno se, nakon završetka škole, poslu priključio i sin joj Bruno.

Iako bi mnogi pomislili da u tvrtki ima povlašteni status, to nije točno, jer je ubrzo nakon našeg dolaska sjeo u dostavno vozilo i krenuo u obilazak prodajnih mjesta. Jer previše je desetljeća truda i rada ova obitelj uložila u ovu mljekaru, da bi, kaže nam Marijana Bohnec, predstavnica Uprave za kvalitetu i okoliš, bilo tko, pa nek se radi i o njezinu sinu, odjednom došao na neku odgovornu funkciju bez da prije toga prođe i one niže rangirane poslove, koji su zapravo baza uspjeha ili neuspjeha neke tvrtke.

Dnevno otkupe 9 tisuća litara mlijeka

"Zapošljavamo 60 radnika i imamo 80-ak kooperanata s ludbreškog područja i dijela Međimurja. Po veličini smo druga sirana u zemlji, odmah iza “Sirele“, a čak 90% naših proizvoda odnosi se na polutvrdi sir. Dnevno otkupljujemo 9 tisuća litara mlijeka. Samo desetak naših kooperanata bi mogli nazvati velikim proizvođačima, dakle onih koji nam dnevno isporuče od 300 do 1.000 litara. To znači da itekako pomažemo opstanak i onih manjih gospodarstava po okolnim selima. Nama je kao tvrtki stalo da svakodnevno preuzimamo kvalitetno domaće mlijeko s ovoga područja, jer samo tako i mi možemo kupcima i dalje nuditi proizvode one kvalitete na kakvu su navikli.

Marijana Bohnec

Sada, ne samo u Hrvatskoj, već i na svjetskom tržištu vlada nestašica maslaca, pa je ponegdje kod nas maloprodajna cijena kilograma i 100 kuna. Stočni fond je gotovo svuda uvelike smanjen i takvih situacija možemo još očekivati. Jer to nije nešto što se može preko noći popraviti“, priča nam Marijana Bohnec, koja je u tvrtki zadužena za brigu o kvaliteti proizvoda. Analizu kvalitete mlijeka ovdašnjih kooperanata radi laboratorij u Križevcima.

Za kilogram sira, 10 litara mlijeka

Mljekara Bohnec seljacima trenutno plaća 2,5 kune za litru. Novac kooperantima isplaćuju redovno. Za kilogram sira potrebno je, kažu nam, oko 10 litara mlijeka. Veleprodajna cijena Bohnecovih polutvrdih sireva je 28 kn za kilogram. Osim njega proizvode još mekane i topljene sireve uključujući i dimljeni, zatim svježi sir te maslac, vrhnje i jogurt.

“S obzirom da sam apsolvent farmacije, a diplomirala sam na agronomiji, s obje te pozicije smatram da je bolje jesti manje, ali kvalitetno, nego puno hrane upitne kvalitete. Mi kao država stvarno imamo i idealnu zemlju i vrijedne ljude, dakle sve preduvjete da se hranimo zdravo. Kao mljekara, zajedno s ostalim mljekarima, zalažemo se da se smanji PDV na hranu, kako bi cijenom mogli biti konkurentni te da nam se smanji razlika između ulaznog PDV-a koji nam na mlijeko iznosi 5%, a kojeg možemo jako slabo prebiti, jer je malo proizvođača mlijeka u sustavu PDV-a.

Mi se, kao i ostali članovi Udruge malih mljekara pokušavamo i preko Ministarstva financija odnosno Porezne uprave i Ministarstva poljoprivrede, izboriti i za to da Zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi ugleda čim prije svjetlo dana. Nadamo se da će se time spriječiti dampinške cijene, nameti koje u velikim postocima plaćamo trgovačkim lancima, te da će hrvatski proizvodi biti ravnopravno zastupljeni na policama i to s jednakim maržama kao i uvozni.

Među prvima dobili znak "Mlijeko hrvatskih farmi"

Proizvodi Ludbreške mljekare “Antun Bohnec" osim u trgovačkim lancima, mogu se kupiti i na prodajnim mjestima na zagrebačkoj tržnici Jarun te tržnici u Varaždinu. Cijena litre mlijeka je 5,8 kuna.

Spomenimo još da je ova mljekara jedini proizvođač Mozzarelle u Hrvatskoj te ga od nje, za svoje potrebe nabavlja i McDonald's. A kad se surađuje s tako poznatim svjetskim tvrtkama, tim više im je, kažu, drago što njihovi proizvodi nose znak "Mlijeko hrvatskih farmi." Smatraju kako je dobro da se kupcima i poslovnim partnerima i na taj način skrene pozornost na domaću, hrvatsku hranu. Ludbreška mljekara “Antun Bohnec“ postala je korisnikom toga znaka 20. travnja 2010. godine, dakle od samog početka pokretanja spomenutoga projekta.

Želja mljekare bila je da stavljanjem znaka “Mlijeko hrvatskih farmi“ na svoju ambalažu, potrošačima približe svoje proizvode na način da postanu svjesni da se radi o proizvodima koji su proizvedeni na domaćim farmama od hrvatskog mlijeka. Kupujući takve proizvode potrošači ujedno podržavaju i proizvodnju mlijeka malih OPG-ova od kojih ova mljekara i otkupljuje mlijeko.

Marijana Bohnec, smatra kako potrošači sve više počinju prepoznavati domaće proizvode, jer je u njih ugrađena kvaliteta, ali i trud svih sudionika u lancu proizvodnje, od proizvođača do onih koji proizvod plasiraju na tržište.

Foto: Sandra Špoljar


Fotoprilog


Tagovi

Ludbreška mljekara Antun Bohnec Marijana Bohnec Đuro Bohnec Polutvrdi sir McDonalds Otkupne cijene Tržnica Jarun Dampinške cijene Smanjenje PDV-a Mozzarella


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.


Partner