Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mleko od konoplje
  • 23.06.2018. 16:30

Mleko od kanabisa otvara nove mogućnosti za poljoprivrednike?

Mleko od konoplje sadrži semenke konoplje, urme, vodu i malo morske soli, a njegova proizvodnja logičan je nastavak trenda sve veće potrošnje bademovog i sojinog mleka.

Foto: Tin and thyme / Choclette
  • 559
  • 42
  • 0

Mleko od konoplje (Cannabis sativa) proizvod je koji trenutno osvaja tržište Australije, nakon što je konoplja kao prehrambeni sastojak dopušten za korišćenje krajem prošle godine. Ovaj prehrambeni proizvod će biti dostupan u zapadnoj Australiji, a uskoro će, nadaju se proizvođači, osvojiti i istočnu obalu. 

Ovo mleko sadrži semenke konoplje, urme, vodu i malo morske soli, a njegova proizvodnja logičan je nastavak trenda sve veće potrošnje bademovog i sojinog mleka. Osim u Australiji, popularno je u celom svetu, pa je tako internet pun recepata za mleko od semenki konoplje koje možete napraviti sami kod kuće. 

Alternativa kravljem mleku 

Proizvođač Lijam Onil (Liam O'Niel) kaže da se radi o alternativi kravljem mleku i konvencionalnim mlečnim proizvodima, namenjeno je svakodnevnoj upotrebi. Tvrdi da posao brzo raste, a da su građani Perta vrlo otvoreni za ovaj novi proizvod, pa će se osim u specijalizovanim prodavnicama, ovakvo mleko moći da kupe i u supermarketima. Naravno, osim klasičnog, planiraju i niz novih ukusa, navodi Food Navigator.

Onil kaže da veruje da će uzgoj konoplje u Australiji brzo rasti, a tada će, kako ističe, moći podržati lokalne farme

Konoplja i u pivu, čokoladi, kolačima

Naime, u novembru prošle godine, Australija i Novi Zeland podržali su inicijativu o izmeni Zakona o standardima hrane, kako bi se omogućila prodaja semena konoplje za hranu. Od tada, u Australiji se dogodio talas proizvodnje konoplje, pa tako od nje proizvode čokoladu, kolače, med, pa čak i pivo. 

Konoplja dopuštena za upotrebu u prehrambenim proizvodima ima vrlo nizak nivo THC-a, koji potpuno eliminiše psihoaktivne efekte, kao kada se koriste u lekovima ili prilikom pušenja. Takođe, u Australiji je zabranjena svaka promotivna akcija koja bi povezala uobičajeno poimanje konoplje, odnosno njenog naziva kanabis sa prehrambenim ili nekim drugim proizvodom od konoplje. Tako, na primer, na boci šampona od konoplje ne sme da stoji nalepnica na kojoj je slika ili crtež lista konoplje. Takođe, ne sme da se koristi reč kanabis. 

Legalizovanje kanabisa smanjiće potrošnju vina?

Treba napomenuti da se procenjuje da međunarodno tržište hrane od konoplje vrijedi oko milijardu američkih dolara. 

Svaka priča ima dve strane

Dobro je znati da je konoplja bogata belančevinama kao i kiselinama Omega-3 i Omega-6. Seme konoplje sadrži 25% proteina i prava je superhrana, čak bolja od soje ili kinoe. Takođe, sadrži vredne minerale i veće količine E vitamina. Proizvođač Onil tvrdi da 250 ml mleka od konoplje sadrži 48% dnevnog unosa kalcijuma.

Naravno, postoji i druga strana priče. Tako je, na primer Udruženje dijabetičara Australije preporučilo oprez pri konzumaciji ovog mleka i uopšteno hrane od konoplje jer, kako kažu, koliko god konoplja imala sličan nutritivni sastav kao orašasti plodovi i ostale semenke, još uvek nije obavljeno dovoljno kliničkih istraživanja na ljudima, koji bi podržale tvrdnje o svim dobrobitima konoplje. Ističu da još uvek nema dokaza o tome da su semenke konoplje korisnije ili bolje od ostalih orašastih plodova i semenki koje takođe sadrže dobre količine zdravih masti i proteina. 


Tagovi

Mleko Kanabis Konoplja Australija THC Recept za mleko od konoplje


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.