Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mlaćenica
  • 01.07.2018. 17:00

Mlaćenica - super nusproizvod prerade mleka

Prilikom "mlačenja", "tučenja" kiselog mleka i nastanka maslaca, formira se blago kisela tekućina sa sitnim grudvicama maslaca, koja kao nusproizvod služi za pravljenje mlečnog napitka mlaćenice ili stepke, kako je nazivaju u različitim podnebljima.

Foto: Bigstockphoto/golubovy, Facebook/Kud Stijena
  • 1.532
  • 28
  • 0

Ako ste nekada primetili drvenasti predmet nalik izduženom buretu sa štapom i obručem na vrhu, a pitali se šta je i za šta služi, odgovor je stap, stepka, kačica ili maslenka. Koristi se u tradicionalnoj proizvodnji putera, maslaca tučenjem, sabijanjem kajmaka. Prilikom ovog posla  i nastanka maslaca, formira se blago kisela tečnost sa sitnim grudvicama maslaca koja kao nus proizvod služi za pravljenje mlečnog napitka mlaćenice ili stepke, kako je nazivaju u različitim podnebljima.

Mlaćenica nastaje fermentacijom

Po izgledu mlaćenica je dosta slična jogurtu, nešto tečnija, dosta gušća od mleka, i jedinstvenog kiselkastog ukusa. Pomenuta tečnost se ostavljala u glinene ili zemljane posude na mračnom mestu pri sobnoj temperaturi, kako bi započeo proces fermentacije. Najčešće je to do 12 sati, iako dužina fermentacije zavisi od temperature. Nije poželjna visoka, niti niska temperatura, stoga je idealna tzv. sobna temperatura. Tako proces u kom mlečni šećer laktoza prelazi u mlečnu kiselinu daje poseban ukus (šmek) mlaćenici.

Mlaćenica danas deo tradicionalnih trpeza

Mlaćenica, nastala tradicionalnim putem iz stepki ili kačica, danas retko može da se nađe na policama supermarketa. Industrijska proizvodnja je mnogo ubrzala i zamenila ovaj proces. Ipak u ruralnim delovima, ili tradicionalnim gastro ponudama, mlaćenica iz stepke je vrlo cenjen i tražen proizvod. Vrlo često se zbog svog sastava koristi u izradi različitih slatkiša. Svakako, nadaleko poznata pita od mlaćenice u kombinaciji sa limunom je nešto što treba svrstati u plan da se jednog dana proba.

Dijetetski mlečni napitak

Gotovo svako domaćinstvo u ruralnim predelima je imalo stepku ili kačicu za pravljene maslaca, pa tako i redovno koristilo mlaćenicu, koja danas promoviše "zdrav život", jer se smatra izuzetno poželjnim antioksidansom i zdravim napitkom. Zbog vrlo niskog udela masti cca. do 1%, kalorija i visokog udela proteina, B vitamina, kalcijuma i mnogih esencijalnih mlečnih kiselina, idealan je mlečni napitak za ljude sa problemom prekomerne telesne težine. Takođe, preporučuje se sportistima u ishrani.

Kako da napravite mlaćenicu bez stepke?

Pravu mlaćenicu nastalu tradicionalno iz stepke danas je vrlo teško pronaći. Ipak, možete je i sami napraviti, ali zasigurno ne tako dobru kao onu iz stepke. Blago zagrejano mleko zajedno sa kajmakom na vrhu umutiti mikserom, sve dok se na vrhu ne izdvoji maslac. Tečnost koja ostane, uz dodatak limunovog sok, može da bude adekvatna zamena za mlaćenicu.


Tagovi

Stepka Maslenka Mleko Prerada Tradicija Fermentacija Mlaćenica


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog univerziteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odseku Tehnologija uzgoja životinja.