Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Naša zelena polja
  • 22.05.2019. 18:00
  • Zlatiborski okrug, Sevojno

Ministarstvo i "Tika" zapošljavaju osobe sa invaliditetom

Uz donaciju turske agencije za razvoj "Tika" u Sevojnu kod Užica otvoreno je preduzeće za sušenje voća "Naša zelena polja", koje ima za cilj profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom.

Foto: Zvezdana Gligorijević
  • 142
  • 34
  • 0

Preduzeće "Naša zelena polja" osnovalo je Udruženje invalida cerebralne i dečje paralize iz Užica. Proizvodiće široku paletu proizvoda, a trenutno imaju sušenu šljivu i višnju, čips od jabuka i musli od crvenog voća, crnu ribizlu, jagodu, malinu.

Prema rečima Čedomira Cicovića, direktora novootvorenog preduzeća i koordinatora Udruženja invalida i cerebralne paralize, cilj preduzeća nije stvaranje profita radi profita, već da se od zarade obezbedi bolji položaj i pruže bolje usluge osoba sa invaliditetom.

Izvoz proizvoda i u Francusku

Protekle su pune tri godine da bi se otvorilo ovo preduzeće. "Još 2016. godine prepoznali smo da naše udruženje ne može opstajati na donacijama. Znali smo da je hrana proizvod budućnosti, pa smo se odlučili za sušenje voća. Od Ministarstva pravde smo 2016. godine dobili sušaru, ali shvatili smo da nismo blizu ostvarenja naše zamisli, jer nemamo procesne opreme, koja je neophodna da se zaokruži proces sušenja voća", rekao je Cicović.

To je kako je dalje pojasnio bio trenutak za iniciranje sastanka sa predstavnicima turske agencije za razvoj "Tika". U rekordnom roku obezbeđeno je oko 20.000 evra.

"Zahvaljući ovoj opremi dobili smo tehničko uobličenje. U perspektivi je plan da se pozicioniramo na tržištu, ali to je vezano i za još nešto što nam nedostaje, a to je HASAP standard", rekao je Cicović. 

To su po njegovim rečima značajna sredstva, jer to ne podrazumeva samo sertifikaciju, već i adaptaciju celog prostora. "Iz projekta koji smo realizovali adaptiran je i deo prostora, ali ostalo je još nekih poslova, poput stavljanja celog prostora u pločice, uvođenje prohoram i slično. Tada bi mogla da se realizuju neke međunarodna prodaja, jer imamo preliminarne ugovorene planove za izvoz naših proizvoda u Francusku. Nadamo se da ćemo u najskorije moguće vreme i to realizovati", rekao je Cicović. 

Time će se kako je pojasnio otvoriti i mogućnost proširenja kapaciteta, asortimana i povećenja broja zaposlenih osoba sa invaliditetom.

"Tika" obezbedila oko 20.000 evra za opremu

Osmoro zaposlenih od kojih je pet osoba sa invaliditetom

"Naša zelena polja“ imaće osam zaposlenih, od kojih je pet osoba sa invaliditetom. Čedomir Cicović vodeći goste kroz preduzeće, objasnio im je šta je sve nabavljeno od novca koje je "Tika" dala. Preduzeće ima rashladnu komoru za prihvat proizvoda, gde nije duboko zamrzavanje. Tu su i delovi opreme koji služe za sanitarno pranje manje i veće količine voća. Zatim, tu je i mašina za pripremu proizvoda, koja je potpuno nova na tržištu i po prvi put se koristi.

"To je inovativna tehnologija osmotskog sušenja. Voće ide u komoru gde dolazi u kontakt sa šećerom. Uloga ove mašine je da izvuči deo vlage, odnosno primarno sušenje, i na taj način se skraćuje vreme koje voće provodi u velikoj sušari. Šećer služi više kao konzervans. Tu tehnologiju je osmislio Poljoprivredni Fakultet u Novom Sadu i mi smo je prvi dobili da je koristimo u komercijalne svrhe. Do sada je korišćena samo u istraživačke svrhe", objasnio je Cicović.

Od "Tike" su dobili takođe veoma softiciranu polupakericu, na kojoj se na četiri mesta nalaze kese sa proizvodima, koje mogu da se vakumiraju ili da upumpava gas, kao na primer u čipsu. Tu je i mala precizna vaga, koja je veoma značajna jer su na tržištu mnogo traženija mala pakovanja. Nabavljena su i transportna kolica, koja su značajna za osobe sa invaliditetom.

Mašina za sušenje voće je savremene tehnologije i ona je nabavljena od donacije od Ministarstva pravde u vrednosti od 2,7 miliona dinara.

"Tika" je razvojna agencija koja je aktivna u 58 zemalja širom sveta

Razvojna agencija aktivna u 58 zemalja 

Keman Ozdemir, savetnica predsednika "Tike" iz Ankare, rekla je da su srećni što su došli ovde povodom otvaranja ovakvog jednog preduzeća. Ona je prisutne upoznala sa radom ove turske agencije. Tom prilikom je istakla da je "Tika" osnovana 1992. godine.

"To je razvojna agencija koja je aktivna u 58 zemalja širom sveta sa svojih 60 kancelarija. Naše aktivnosti realizujemo kroz projekte u kancelarijama u tim zemljama. Kancelarija za koordinaciju programa u Beogradu osnovana je 2009. godine i do današnjeg dana je realizovala oko 260 projekata u Srbiji. Ti realizovani projekti su iz različitih sektora, kao što su obrazovanje, zdravstvo, restauracije i slično. Svi ovi projekti daju doprinos u odnosima naše dve zemlje", rekla je predstavnice "Tike" iz Ankare, koja je bila impresionirana onim što je videla u preduzeću "Naša zelena polja".

Ona je rekla da je mesec ramazan mesec darivanja i deljenja, i poželela sreću svima i mir u celom svetu.


Foto prilog


Tagovi

Naša zelena polja Udruženje invalida i cerebralne paralize Sušena šljiva i višnja Čedomir Cicović Keman Ozdemir Ivan Stanisavljević


Autorka

Zvezdana Gligorijević

Više [+]

Novinar više od 20 godina. Kao dopisnik pokriva veliki deo Zlatiborskog okruga - Užice, Zlatibor, Bajinu Baštu, Arilje, Požegu, Kosjerić, a ponekad i ostale opštine Zapadne Srbije.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]