Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • MIH Sirana Kolan
  • 23.03.2019. 21:00
  • Zadarska, Kolan, Pag

MIH sirana Kolan postala vlasnikom prvog certifikata za Paški sir!

Paški sir je od danas u samoj eliti sireva, ne samo na europskoj, već i na svjetskoj razini.

Foto: MIH Sirana/Hobby l adore
  • 1.656
  • 331
  • 0

Paški sir je od danas u samoj eliti sireva, ne samo na europskoj, već i na svjetskoj razini! MIH sirana Kolan je uspješno, skupa sa svim svojim kooperantima, prošla sve faze procesa kontrole i certifikacije Paškoga sira, te je bez ikakvih nesukladnosti ispunila sve uvjete navedene od strane Udruge proizvođača Paškoga sira u specifikaciji proizvoda.

Sukladno tome, danas je upravo Paški sir MIH sirane Kolan dobio prvi certifikat za Paški sir (ZOI), izdan od strane Biotechnicona. Biotehnicon je, naime, akreditiran za aktivnosti certifikacije proizvoda prema međunarodnoj normi HRN EN ISO/IEC 17065, koja se odnosi na rad certifikacijskih tijela za proizvode kod Hrvatske akreditacijske agencije, prioćeno je iz ponosne sirane. 

Povijesni trenutak za otok Pag

"Ovo je povijesni trenutak za otok Pag u kojem je Paški sir konačno dobio ono što zaslužuje. Zaštićen je od strane Ministarstva poljoprivrede RH, što je najveća razina zaštite izvornosti proizvoda koja postoji u Republici Hrvatskoj, izvršena prema svim standardima EU, a sljedeći cilj je upravo zaštita na razini Europe. Paški sir je od danas u samoj eliti sireva, ne samo na europskoj, već i na svjetskoj razini.

Ova oznaka daje poseban značaj kontroli proizvodnje Paškoga sira. Obilježja ovakvog jednog certificiranog proizvoda su jasno definirane sirovine, detaljan opis gotovog proizvoda, striktno geografsko područje proizvodnje, dokaz o porijeklu Paškoga sira, kakvoća i ostale strogo definirane karakteristike proizvoda", navode iz sirane. 

Kralj sireva, barem još 500 godina 

Kako dodaju, svi članovi Udruge, firme i obiteljska poljoprivredna gospodarstva sudjeluju u ovom procesu i podržavaju ga. Njihov zajednički interes je upravo zaštita Paškoga sira za dobrobit svih stanovnika otoka Paga, stoga maksimalno surađuju i rade na tome da se ovaj proces za svakog od članova Udruge pozitivno privede kraju. 

Šime Pernjak: Paški sir je kralj sireva

"Garancija kvalitete naših sireva je nasljeđe obitelji Pernjak, i obveza spram naših predaka. Ovim korakom omogućit ćemo svim sljedećim naraštajima da iz koljena na koljeno, kao što je to oduvijek i bilo, prenesu tradicionalnu recepturu, sastojke i način proizvodnje Paškoga sira. Možemo slobodno reći, da je to jedan proizvod koji se odupire vremenu, te se nadam da će ovaj naš prvi, povijesni, cerftifikat za Paški sir (ZOI) omogućiti da Paški sir ostane upravo ovo što je sada – kralj sireva, barem još 500 godina!", izjavljuje Šime Pernjak, koji je zajedno sa bratom Marinom i ocem Dubravkom vlasnik MIH sirane Kolan.


Povezana stočna vrsta

Ovčarstvo

Ovčarstvo

Ovčarstvo je izrazito rasprostranjena grana stočarstva te se ovce mogu naći na svim kontinentima osim Antartike. Važnost ovčarstva varira ovisno o pojedinim zemljama te su osobito... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Paški sir Paška ovca Kolan MIH Sirana Šime Pernjak Marin Pernjak Dubravko Pernjak


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]