Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • In vitro
  • 02.12.2020. 18:00

Meso nastalo u laboratoriju odobreno za prodaju u Singapuru

Ova bi proizvodnja mogla biti još gora za okoliš i klimatske promjene od konvencionalnog stočarstva, a pogotovo u odnosu na biljne alternative običnom mesu, smatraju neki znanstvenici.

Foto: Depositphotos/Kerkezz (ilustracija)
  • 427
  • 74
  • 0

Piletina uzgojena u laboratoriju odobrena je za prodaju u Singapuru, a proizvela ga je startup tvrtka Eat Just iz San Francisca. Meso je uzgojeno od mišićnih stanica životinja, a u početku će se koristiti u obliku medaljona (nuggets). 

Dakle, ne radi se o životinji uzgojenoj u laboratoriju nego komadima mesa za koje se još uvijek ne zna kada će biti dostupni na tržištu. 

Ovo rješenje dolazi zbog sve veće zabrinutosti potrošača za zdravlje, dobrobit životinja i okoliš. Tvrtka Eat Just se nada kako će singapursku odluku pratiti i druge zemlje jer se radi o 'etičnijem proizvodu'. 

Skupo i štetno za okoliš?

No, je li zaista tako? Neki znanstvenici, piše bbc, smatraju kako bi ova proizvodnja mogla biti još gora za okoliš i klimatske promjene od konvencionalnog stočarstva, a pogotovo u odnosu na biljne alternative običnom mesu. 

Osim toga, radi se o vrlo skupoj proizvodnji. Naime, jedan pileći medaljon košta 50 dolara (više od 300 kuna). Cijena bi nakon nekog vremena pala, pojašnjavaju iz tvrtke, ali bi i dalje bilo skupo, kao vrhunska piletina. 

Kada je riječ o sigurnosti proizvoda, Singapurska agencija za hranu tvrdi da je ovo meso sigurno za konzumaciju dok u tvrtki naglašavaju kako u procesu proizvodnje nisu korišteni antibiotici, a 'piletina' je imala niži mikrobiološki sadržaj od konvencionalne. 

Može li se ovo meso zvati mesom? 

Podsjetimo, ovo nije prvi slučaj proizvodnje mesa u laboratoriju. Na tome se radi već duže vrijeme. Početkom ove godine objavili smo informaciju kako je tvrtka Memphis Meats prva koja je proizvela takvu vrstu hrane. 

Meso iz laboratorija na našim tanjurima već 2022.?

Riječ je o kultiviranom, poznatom još kao umjetno, in vitro mesu. Proces uzgoja započinje uzimanjem stanica bez ozljeđivanja životinja, nakon čega se u kontroliranim uvjetima, u bioreaktorima kreiraju stanice mišićnog, vezivnog i masnog tkiva, kao i krvne stanice. Sva se četiri dijela potom u točno određenom omjeru kombiniraju i povezuju u strukturu. Rezultat je komad mesa identičan životinjskom. 

S obzirom na to da su se u Europskoj uniji udruženja poljoprivrednika pobunila kada je riječ o nazivima veganskih proizvoda kao što su burger, kobasica i sl., vjerujemo kako reakcija ni na ovu vrstu mesa neće izostati. 

Mogu li burger ili kobasica biti od bilja? Traži se zabrana naziva za neke vege proizvode

Osim ako do masovne proizvodnje zbog njegove skupe proizvodnje i negativnog utjecaja na okoliš uopće ne dođe. 


Tagovi

Meso iz laboratorija Umjetno meso Utjecaj na okoliš Cijena Medaljon


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]