Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvođači mlijeka
  • 06.09.2020. 12:00

Među 20 vodećih mljekara u svijetu čak 10 europskih

Nova analiza Rabobanka otkriva kakvo je stanje na ljestvici vodećih proizvođača mlijeka. Proizvodnja nekih europskih mljekara pada, dok se na ljestvici prvi puta našao i proizvođač iz Indije.

Foto: Depositphotos/ALesik
  • 711
  • 178
  • 0

Nizozemska poljoprivredna banka Rabobank svake godine sastavlja ljestvicu vodećih mljekara u svijetu. Za ovu godinu prognoziraju manji rast proizvodnje mlijeka u glavnim zemljama izvoznicama.

Kako piše agrarheute, djelomičan uzrok tome je porast troškova proizvodnje jer poljoprivrednici moraju udovoljavati strožim ekološkim propisima. Osim toga, potrošači kupuju štedljivije zbog globalne recesije povezane s koronavirusom.

Analitičari Rabobanka također predviđaju da bi najveće mogle revidirati svoje globalne strategije jer su suočeni s trgovinskim napetostima te se više usredotočiti na domaća tržišta.

Nestle smanjuje ulaganja

Švicarska Nestle grupa i francuska privatna mljekara Lactalis i ove su godine na vodećim mjestima svjetske ljestvice. Dok Lactalis i dalje radi punim kapacitetom, Nestle je ipak smanjio investicije. Naime, Lactalis je od 2013. preuzeo ukupno 41 prerađivača mlijeka, a Nestle je prodao svoj posao proizvodnje sladoleda u SAD-u.

Tko proizvodi, a tko pojede najviše sladoleda?

Raste američka zadruga DFA

Američka zadruga Diary Farmers od America (DFA) sada je za petama dvojice lidera u ovoj industriji. Preuzimanjem tvrtke Dean Foods koja je prije bila na 11. mjestu ljestvice, DFA je skočila sa šestog na treće mjesto. U usporedbi s prethodnom godinom, prodaja je porasla za 47,5%.

Njen rast se predviđa i dalje jer se očekuje izgradnja nove velike tvornice sira s godišnjim kapacitetom od 135.000 tona.

Padaju i neki europski proizvođači

Danone je zaostao iako su glavni konkurenti, također Francuzi još uvijek na drugom mjestu ljestvice, a na trenutnom popisu je četvrti. Zadruga FrieslandCampina, koja je s petog pala na sedmo mjesto također je dosta izgubila. Rabobank kao uzrok vidi konsolidaciju.

Smanjen izvoz svježeg mlijeka u Italiju - korona dobro došla proizvođačima parmezana

Rast u Europi usporava se povećanjem ekoloških propisa za proizvodnju mlijeka. Arla Foods također je pala za dva mjesta, dok se Deutsche Milchkontor (DMK) popeo s 13. na 11. mjesto.

Po prvi puta na ljestvici i proizvođač iz Indije

Kineski mliječni divovi Yili i Menginu nastavili su svoj uzlazni trend. Naime, Menginu je s Coca-Colom pokrenuo zajedničko ulaganje u prodaju rashlađenog mlijeka u Kini.

Zadruga Gujarat iz Indije se s prošlogodišnjom prodajom od 5,5 milijardi američkih dolara, što je porast od 17% u odnosu na prethodnu, prvi puta našla na svjetskoj ljestvici. U proteklih deset godina tvrtka je značajno proširila ponudu ovog proizvoda, uložila u nove prerađivačke kapacitete i otvorila nova tržišta.

Ovako izgleda ljestvica 20 vodećih proizvođača mlijeka u svijetu:

2020.

Naziv proizvođača

Mlrd €

1

Nestle (Švicarska)

19,7

2

Lactalis (Francuska)

18,8

3

Dairy Farmers od America (SAD)

18,0

4

Danone (Francuska)

16,3

5

Yili (Kina)

11,6

6

Fonterra (Novi Zeland)

11,8

7

FrieslandCampina (Nizozemska)

11,3

8

Mengniu (Kina)

10,3

9

Arla Foods (Danska/Švedska)

10,5

10

Saputo (Kanada)

10,1

11

DMK (Njemačka)

  5,8

12

Unilever (Nizozemska)

  5,7

13

Meiji (Japan)

  5,3

14

Sodiaal (Francuska)

  5,1

15

Savencia (Francuska)

  5,0

16

Gujarat (Indija)

  4,9

17

Agropur (Kanada)

  4,9

18

Kraft Heinz (SAD)

  4,8

19

Schreiber Foods (SAD)

  4,6

20

Muller (Njemačka)

  4,4

Napomena: Prodaja mliječnih proizvoda temljena je na rezultatima i akvizicijama iz 2019. godine dovršenim od 1. siječnja do 30. lipnja 2020.

 


Tagovi

Proizvodnja mlijeka Vodeći proizvođači Svjetski proizvođači Mlijeko


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]