Tridesettrogodišnji Marko Barčan napustio je novinarsko-urednički posao, osnovao tvrtku Pivovara Slavonica i priprema se za proizvodnju domaćeg piva, za početak oko 3 tisuće litara na mjesec
Kolegu Marka Barčana iz Pakraca, donedavnog glavnog i odgovornog urednika lokalnog gradskog mjesečnika i portala Compas, upoznao sam kao vrijednog i agilnog novinara koji je s ekipom radio dobre lokalne medije čiji je izdavač Lipička razvojna agencija LIRA. Prije godinu dana spomenuo mi je da želi kuhati domaće pivo, ali tada sam mislio da je riječ samo o hobiju. Kolega Barčan otišao je dalje - zaplovio je u neizvjesne poduzetničke vode, to mu je, kaže, novi izazov u životu.
I dok veliki broj mladih danas bježi u inozemstvo u potrazi za poslom, a one koji ostaju u Hrvatskoj većinom zadovoljava sigurnost stalnim zaposlenjem i primanjima kakve takve plaće, za pohvaliti je one koji ostaju i odlučuju se na korak dalje u želji da naprave nešto više i stvore novu vrijednost poput 33-godišnjeg Marka Barčana. Nakon uređivanja novina i portala odlučio je pokrenuti vlastitu mikro pivovaru imena Pivovara Slavonica.
"Nakon četiri godine rada u gradskim medijima, te ukupno više od 13 godina prisutnosti u lokalnim medijima, posao na portalu i novinama više mi nije predstavljao izazov. Osim toga, tu su bile nove zanimljive prilike kojima sam se želio posvetiti", govori nam Marko Barčan. Unazad godinu dana, otkako intenzivno proučava razvoj domaće pivske craft scene, odlučio je i sam pokrenuti mikro pivovaru.
"Sasvim slučajno me je zainteresiralo pivo. Pivo sam dotad doživljavao onako kako ga velika industrija radi i kao takvo nije mi se previše sviđalo, a onda, jednog vrućeg rujanskog dana, prvi put sam došao u doticaj s domaćim pivom", objašnjava nam Barčan kako mu je to bilo pravo otkriće. Počeo je svakodnevno proučavati informacije o proizvodnji domaćeg piva na internetu preko bloga Hoću pivo i Pivarstvo.info, glavnog foruma u Hrvatskoj za homebrewere (nap. kućne pivare).
Pronašao je, kaže, puno informacija na internetu, stupio je u kontakt s lokalnim pivarima koji također kuhaju pivo kod kuće te se i sam upustio u ovu avanturu. Kaže kako je prvi put napravio degustaciju za prijatelje i društvo za sam Božić prošle godine, nakon čega je nastavio s kuhanjem i isprobavanjem raznih recepata.
Danas govori pred njim je još dosta birokracije i papirologije koje treba obaviti prije nego može pivo staviti na tržište koje je, kako ističe, u razvoju te da još uvijek ima dosta prostora za sve koji se žele baviti proizvodnjom piva.
"Kod proizvodnje sve mora biti po HACCP-u, tako da je potrebno prije svega u skladu s tim urediti prostor, a tu sam u određenoj prednosti budući da se u roditeljskoj kući u Pakracu nalaze dva neiskorištena lokala od stotinjak kvadrata koja planiram adaptirati", govori Barčan i dodaje kako cijelu investiciju planira financirati preko ESIF, zajma koji nudi HAMAG-BICRO i gdje je moguće dobiti do 50 tisuća Eura uz povoljnu kamatu od 0,5%.
U jednoj turi planira se kuhati 250 litara, a kapacitet mikro pivovare ispočetka bit će 3.000 litara mjesečno. Glavnu sirovinu za pivo, slad, nabavljat će u Slavonija-sladu u Novoj Gradiški, dok će hmelj ispočetka stizati iz Slovenije.
"Za početak ćemo raditi jedan klasičan pale ale koji će biti prilagođen lokalnom stanovništvu koje još uvijek nije naviklo na piva bogatijeg okusa i arome", govori Barčan.
Uz pivovaru planira urediti i kušaonicu za manje grupe do dvadesetak posjetitelja, uvrstiti to u ponudu turističkih agencija i povezati na neki način sa ruralnim turizmom. U perspektivi nada se da će se svojm razvojnim projektima moći kandidirati na natječaje za sredstva Europske unije.
Kako procjenjuje, do konačnog proizvoda i ostvarenja cilja ulaska u poduzetničke vode čeka ga još otprilike pola godine posla. Nada se da u tom razdoblju priprema neće imati prevelikih problema sa sa birokracijom.
Foto: Privatna arhiva i Pakrački list
Povezana biljna vrsta
Fotoprilog
Tagovi
Autor