Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sirana Vedrine
  • 08.06.2021. 12:00
  • Ličko-senjska, Brezik

Medenko voli Vedrine - proizveli sladoled od base, kisel'ne, varenike

Mlijeko svojih kravica u sirani Vedrine prerađuju na starinski način s prirodnim sirilom i kulturama, a ličkim delicijama kao što su škripavac i basa dodali su i - sladoled.

Foto: Marinko Petković
  • 1.650
  • 1.107
  • 0

Obiteljska sirana Vedrine iz Like pod Vaganskim vrhom, koji je najviši vrh Velebita, priredila je promociju svojih brojnih proizvoda u Zagrebu te između ličke base i više sireva, predstavila novost na tržištu - sladoled od punomasnog mlijeka stvoren u suradnji s tvornicom Medenko.    

"Iza naše obiteljske sirane, koja se nalazi u mjestu Medak, odnosno selu Brezik, a koje je na pola puta između Gospića i Svetog Roka, stoji naša farma koja je prepoznata po najkvalitetnijem mlijeku s najviše mliječne masti i bjelančevina dobivenim od cijenjenih Jersey krava, a koje su najsličnije autohtonoj ličkoj buši, te daju u prosjeku 20 litara mlijeka dnevno", kazao je vlasnik Dominik Zeko, lički zet, koji se iz Njemačke s obitelji, nastanio u ovom mjestu i od nule krenuo u zahtjevno stočarstvo prije samo pet godina. 

U mužnji ih imaju 70-ak, a s podmlatkom se ta brojka vrti oko 130 grla u otvorenom uzgoju. 

Tajna proizvodnje je neobranom mlijeku

Prema njegovim riječima, proizvode rade isključivo od varenike, kako se svježe mlijeko tradicionalno naziva u Lici, a koje sadrži visokih 5 do 6, 3 posto mliječne masti i četiri posto bjelančevina po zimi. Mlijeko ne otkupljuju i nemaju kooperante jer smatraju da su po svojoj sirovini vrlo specifični na tržištu te takvi žele i ostati. Prerađuju ga na starinski način s prirodnim sirilom i kulturama, bez aditiva. Proizvode delicije kao što su: škripavac, lička kisel'na, basa, kuvane sireve s raznim začinima, dimljeni sir, svježe mlijeko, čokoladno mlijeko, čvrste i tekuće jogurte, svježi sir i vrhnje.

"Najtraženiji su voćni jogurti u 18 različitih okusa, varenika, odnosno mlijeko i škripavac", otkriva glavna u sirani Milana Mileusnić, Zagrepčanka ličkih korjena.  

Poznata delicija - lička basa 

S druge strane, Milanina sestra Ana Todorić, koja je zadužena za prodaju i marketing, kaže da su iznimno ponosni što su u ovo kratko vrijeme, nakon što su 2019. godine počeli siriti prve proizvode, prije svega trudom, poštivanjem tradicije i kvalitetom pronašli put do srca kupaca diljem Lijepe naše. "Ali i što je sirana danas prepoznatljiva upravo po tome", istaknula je Ana čiji je suprug Josip zadužen za logistiku i transport.

Dakle, rade sve obiteljski, ali se zna tko je za što zadužen. Oznaka prepoznatljivosti njihovih proizvoda je logotip s Milaninom kćeri Sofijom, obučenom u tradicionalnu ličku narodnu nošnju. Vrijedna i složna obitelji otišla je u koronakrizi, koja je ipak poremetila prvotne planove širenja posla, i korak dalje te je u suradnji s tvornicom sladoleda Medenko proizvela premium sladoled u šest različitih okusa.

Čuli smo da se suradnja nametnula i otvorila sama po sebi, pogotovo zato što kvaliteta naše sirovine i proizvoda u sladoledima dolazi još više do izražaja. Suradnja je krenula krajem siječnja ove godine.

"Proces je malo trajao dok se recepture nisu prilagodile, jer sladoled nije napravljen od mliječnih komponenti, nego od naših gotovih proizvoda: base, kisel'ne, varenike, čvrstog i tekućeg jogurta, te je po tome zaista i poseban. Ivana Baković uspjela je napraviti premium proizvod pod nazivom Medenko voli Vedrine, kao rezultat naše uspješne suradnje", otkrila je Milana Mileusnić.

Neće u trgovačke centre

Sladoled se proizvodi u tvornici sladoleda Medenko u Samoboru, a za distribuciju i prodaju se brinu ljudi sirane Vedrine. U stvaranju i odabiru okusa nastojali su pokriti sve osnovne okusne, a nazivi su: Varenika ala Splitska torta, kisel'na s višnjama i čokoladom, čokoladni jogurt s malinama, varenika s lješnjacima i čokoladom, tekući jogurt s jagodama i yuzu basu (limun).

Na upit hoće li se sladoled moći pronaći u trgovačkim lancima, Zeko je odgovorio da neće, niti im je to krajnji cilj. "Mi smo mala farma s ograničenom količinom mlijeka i proizvodnjom, kako mi, tako i Medenko", kazao je Zeko, koji nije od 'velikih riječi', ali ono što radi, radi temeljito i na zdravim temeljima.

Suradnja male sirane i male tvornice - premium sladoled 

Sirana se u pandemiji prebacila na dostavu na kućni prag, preko oglašavanja na društvenim mrežama, pa je prodaja i povećana, što zorno pokazuje da se može uspješno poslovati i 'na daljinu'.  

Proizvodi sirane Vedrine mogu se pronaći na njihovim štandovima i prodavaonicama na zagrebačkim tržnicama Kvatrić, Trešnjevka, Jarun, Utrine i odnedavno u Zadru kao i specijaliziranim trgovinama zdrave hrane u Zagrebu, ali i u Samoboru, Gospiću te uskoro i kod dobavljača u Dubrovniku.

Zbog nemogućnosti proširenja kapaciteta, u planu im je nastavak suradnje sa specijaliziranim trgovinama, prodaja u vlastitim dućanima te eventualno otvorenje još jednog ili dva dućana u Zagrebu. "Na kupcima ostaje samo da prepoznaju tu vrhunsku kvalitetu i trud koji stoji iza naših proizvoda", zaključuju u obiteljskoj sirani Vedrine.  


Fotoprilog


Tagovi

Sirana Vedrine Dominik Zeko Milana Mileusnić Ana Todorić Sladoled Punomasno mlijeko


Autor

Marinko Petković

Više [+]

Dugogodišnji novinar s diplomom Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu koji prati poljoprivredu i prehrambenu industriju. Danas na iste teme izvještava za brojne domaće medije. Predsjednik Zbora agrarnih novinara pri HND-u.