Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ocjenjivanje kulina
  • 21.06.2018. 07:30

Mato Šimunić nije odustao od kulina - nekad proizvođač, danas ocjenjivač

Ekonomist Mato Šimunić kaže da je ocjenjivanje kulina zahtjevan posao, jer, tvrdi, morate imati dovoljno iskustva te znati koji uzroci stvaraju određene posljedice.

Foto: Roberta Kljenak
  • 334
  • 20
  • 0

Diplomirani ekonomist Mato Šimunić od 1995.godine se bavi proizvodnjom kulina. Prvi ozbiljniji nastupi u marketinškom smislu su bili te godine u Dubrovniku, a potom i u Splitu sa županijskom komorom njihovom i našom na susretu gospodarstvenika.

“Moja obiteljska kuća je bila okupirana i uništena za vrijeme Domovinskog rata i izgubio sam puno toga. No, nisam odustao, to mi je dalo još više entuzijazma da pokušam nešto napraviti. Vrijeme recesije je predugo trajalo što je za mene bilo kobno i zbog čega sam morao staviti ključ u bravu. Morao sam trošiti energiju i novac na stvaranje uvjeta za preživljavanje, a istovremeno sam morao i podizati djecu te pomagati roditeljima, što se, naravno, nije dalo uskladiti", priča Šimunić koji se bavio i preradom mesa crne slavonske svinje. 

Dobra prehrana stoke za dobar rezultat proizvoda

"Probao sam svašta. Surađivao sam i s Poljoprivrednim fakultetom u Osijeku. Bio sam zadovoljan s početnim turama prerade crne slavonske svinje, no kriza je učinila svoje jer ljudi domaće životinje nisu mogli hraniti kako treba. Poučen iskustvom, smatram da se s dobrom prehranom i s pasminom crne slavonske svinje može postići dobar rezultat", objašnjava Mato koji je tada ostvario uspješnu suradnju s brojnim proizvođačima, a na temelju toga proizvodio je oko desetak domaćih proizvoda. Posebno se dičio čvarcima, a težio je biti najbolji u svojoj branši. Uspio je napraviti pogon za cjelogodišnju proizvodnju na bazi od 1000 svinja. No, unatoč radu i dobroj priči, zbog recesije je propao 2013. godine.

Uništila ga sve veća recesija

"U vrijeme kad smo 2003. godine krenuli s preradom mesa, pokrenuli smo pogon koji je dobio rješenje Ministarstva poljoprivrede i šumarstva da se nalazi u profesionalnoj kategoriji za proizvodnju hrane. Krenuli smo s implementacijom HACCP sustava koji je bio praktično priveden do kraja. Čitavu priču sam zaokružio i na moju proizvodnju su se vezali proizvođači paprike, bijelog luka i uzgajivači svinja", objašnjava Mato čiji je cilj bio očuvanje domaće proizvodnje, individualnih proizvođača i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Imao je 6 zaposlenih, plus samozaposlene članove obitelji. No, recesija je bila sve veća i došlo je do toga da je odlučio službeno ugasiti svoje poslovanje 2013. godine.

Mato Šimunić: Dok je pola Europe poticalo recesiju, mi smo potrošnju

Ovaj se ekonomist danas bavi ocjenjivanjem kulina što je, smatra, vrlo zahtjevan posao, jer, tvrdi, morate imati dovoljno iskustva, te znati koji uzroci stvaraju određene posljedice. Danas razmišlja gdje je pogriješio i je li uopće, kada govorimo o poslovanju u proizvodnji domaćih proizvoda. Smatra da je nastaviti proizvoditi domaće proizvode u onom trenutku izgubilo smisao jer je upravo tada masa obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, ali i firmi propala. "Dok je pola Europe poticalo recesiju, mi smo poticali potrošnju. Možda smo svi skupa u tome pogriješili.", dodaje.

Kao nove planove posebno izdvaja suradnju s Poljoprivrednim fakultetom u Osijeku s kojim radi na edukaciji budućih ili sadašnjih mladih proizvođača kulina kako ne bi napravili iste greške kakve su radili oni proizvođači koji su propali.

Udruga kulinara okuplja 80 proizvođača domaćih proizvoda

"U Đakovu sam osnovao Udrugu kulinara gdje sam danas prisutan, a koja okuplja 80 proizvođača domaćih proizvoda koji se trude očuvati domaću proizvodnju koja ne smije i neće otići u zaborav. U Slavoniju sam s tim ciljem doveo i Amerikance koji su imali želju poticati interesantne proizvode i proizvođače. Jedino mi je žao što dosadašnje hrvatske vlade nisu iskoriste entuzijazam onih koji su ostali raditi u Hrvatskoj nego su im brojnim nelogičnostima uništili dostojanstvo", poručuje Mato koji se ocjenjivanjem kulina bavi 12 godina.


Tagovi

Mato Šimunić Kulin Ocjenjivanje kulina Recesija Poljoprivredni fakultet u Osijeku Udruga kulinara


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo