Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Olio Capitale 2019
  • 17.03.2019. 13:30
  • Trst, Italija

Maslinovo ulje iz Istre i Dalmacije preko Trsta u Kini i Japanu

Možemo konkurirati ostalima na hrvatskom i tržištu EU jer imamo jedinstvenu autohtonu sortu Oblica, kaže Ivica Miljak, direktor tvrtke Bilaja iz Marine kod Trogira. Koje još hrvatske tvrtke, u organizaciji HGK, nastupaju na Međunarodnom sajmu maslinovog ulja 'Olio Capitale 2019' u Trstu?

Foto: HGK
  • 1.438
  • 124
  • 0

U Trst se više ne ide po krpice i kavu, ali ide zbog ulja. Tako na otvorenom trodnevnom Međunarodnom sajmu maslinovog ulja 'Olio Capitale 2019', u organizaciji Hrvatske gospodarske komore nastupaju i naše tvrtke Bilaja, Kapronca, Vergal - Laguna Novigrad te Udruga Agroturist iz Vodnjana koja okuplja 350 proizvođača.

Sajam je, ističe se u priopćenju HGK,  namijenjen proizvođačima koji su spremni krajnjem potrošaču ponuditi jedan od karakterističnih proizvoda Mediterana - maslinovo ulje visoke kvalitete kao i ostalim sudionicima u trgovini maslinovim uljem (veletrgovcima, distributerima, restoranima, hotelima i sl.)  

Bilaja u EU  i Aziji

Koliko je bitno pojaviti se na sajmu u Trstu potvrđuje i primjer tvrtke Bilaja iz Marine kod Trogira koja u posljednjih deset godina nije preskočila niti jedan Olivo Capitale, a da im su im se nastupi na sajmovima isplatiti, dokazuje činjenica da 50 posto proizvodnje otpada na izvoz.

''Pretežno izvozimo u ostale zemlje EU, a imamo izvoz i u azijske zemlje, Kinu i Japan.'' kaže Ivica Miljak, direktor Bilaje. ''Možemo konkurirati ostalima na hrvatskom i tržištu EU jer imamo jedinstvenu autohtonu sortu Oblica koja se uzgaja  isključivo u Dalmaciji'', dodaje MIljak koji se može pohvaliti i kako iz godine u godinu njegovo maslinovo ulje nagrađivano i ocjenjivano sa najvišim ocjenama i nagradama. Uljara Bilaja i sa svojim brendom ekstradjevičanskog maslinova ulja Benedicta Terra Dalmatia postale su poznate zahvaljujući i nastupu na sajmovima kao što je Olio Capitale.

Vodnjanski maslinari na talijanskom i međunarodnom tržištu

Nastupu na sajmu Olio Capitale raduje se i Udruga "Agroturist" iz jer smatraju kako je to izuzetna prilika za promociju vodnjanskih maslinara na talijanskom i međunarodnom tržištu. ''Slobodno možemo reći da je Vodnjan, u svim maslinarskim segmentima, od proizvodnje do brendiranja i prodaje maslinovog ulja, centar maslinarstva i grad vrhunskog maslinovog ulja koja svojom kvalitetom spadaju u najkvalitetnija ekstra djevičanska maslinova ulja na Svijetu'' rekla je predsjednica Udruge Agroturist Ester Geissa Đurić.

Maslina je neizostavni dio ukupnog sredozemnog ozračja, te čini okosnicu prepoznatljive mediteranske gastronomije. Spajanje tradicije proizvodnje i ulaganja u kvalitetu ulja i agroturizam pridonijeli su da se hrvatska maslinova ulja sve više prepoznaju kao vrhunska i predstavljaju sam vrh svjetske kvalitete.

Hrvatska ulja sve kvalitetnija

"Hrvatska je u posljednjih desetak godina značajno ulagala u kvalitetu, podizanju svijesti o važnosti upotrebe maslinovog ulja te zaštiti proizvoda. Postoji značajan  potencijal u obnovi starih maslinika i podizanju novih nasada osobito zbog rasta turističke potrošnje'', rekao je potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam Dragan Kovačević.

Tržište maslinovog ulja i maslina u posljednjih deset godina karakterizira promjenjiva proizvodnja (30.000-50,000 tona maslina) te značajan uvoz. Uvoz maslinovog ulja u Republiku Hrvatsku unazad nekoliko godina je u porastu te iznosi gotovo 4.000 tona što je gotovo 50% ukupne potrošnje maslinovog ulja, ističe se u priopćenju HGK.

Uvoz plaćamo 7,3 milijuna eura

Dodajmo ovome da u Lijepoj našoj ima oko 6 milijuna stabala maslina, po službenim podacima na 18.200 hektara zasađene površine, no pretpostavka je kako je povrh toga još oko 10.000 hektara zapuštenih maslinika. Ova poljoprivredna kultura zauzima 0,5 posto ukupnih poljoprivrednih površina, pa prostora za daljnji napredak i sadnju maslinika itekako ima!  

A najbolji pokazatelj mogućnosti razvoja ove grane je tablica uvoza i izvoza, smatra Lordan Ljubenkov, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije. Hrvatska izvozi 130 tona maslina, odnosno milijun eura od čega 40 posto u susjednu nam BiH, 100 tona, te 19 posto – 15 tona u Sloveniju.

Za uvoz maslina plaćamo 7,3 milijuna eura! Iz Italije 700 tona što je 2,7 milijuna eura, iz Španjolske 842 tone – 2,2 milijuna eura, te iz Grčke 185 tona - 0,6 milijun eura. Nedostaje nam 20 posto količine ulja za našu sadašnju potrošnju. Naime, trošimo tek 2 litre po glavi stanovnika, dok je europski prosjek 12 litara, a u Grčkoj čak 20 litara”, otkriva  Lordan Ljubenkov.

Najavljujući ovogodišnji Noćnjak, koji će se od  21. do 24. ožujka održati u Neumu, u BiH, Ljubenkov je još dodao da se spomenute dvije litre maslinovog ulja po glavi potroši u priobalju dok je uporaba ove vrste ulja u domaćinstvima u kontinentalnoj Hrvatskoj – zanemariva!


Tagovi

Olio Capitale 2019 Trst HGK Dragan Kovačević


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik tjednika i dnevnika Zadarski list. Moto: "Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da riječima bude tijesno, a mislima široko."