Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pijaca
  • 16.02.2021. 12:00
  • Pomoravski okrug, Supska, Ćuprija

Maja i Danijel Jovanović: Rad na pijaci se isplati, ako ste jako vredni!

Spontano smo krenuli sa zimnicom, a sada je to naš brend. Sve imamo. Ajvar, pečene paprike, turšiju, peglane paprike, krastavac, paradajz u flašama. Povrće gajimo u našoj bašti, navodi Maja Jovanović iz Supske kod Ćuprije.

Foto: Jelena Lukić
  • 1.019
  • 87
  • 1

Maja (33) i Danijel Jovanović (35) iz Supske kod Ćuprije šest godina imaju tezgu na ćuprijskoj zelenoj pijaci, a već su postali omiljeni među kupcima kako zbog raznovrsnih i kvalitetnih domaćih poljoprivrednih proizvoda tako i zbog vedrog duha i optimizma koji šire ovi mladi ljudi.

Sve ono što gaje za sebe, u svojoj bašti i plasteniku, prodaju i na pijaci, od krompira, luka, šargarepe, do zimnice koju Maja pravi sa svekrvom i koja je postala brend Jovanovića. Ova porodica se decenijama bavi poljoprivredom. Osim Maje i Danijela i njihove sedmogodišnje ćerke Danice, porodicu čine svekar i svekrva, kao i baba i deda.

Zagorka Nikolić: Pola veka prodaje povrće na pijaci, ali se sve slabije pazari

"Moja svekrva je 30 godina prodavala sir na ćuprijskoj pijaci, a nas dvoje smo 2015. godine došli na ideju da višak povrtarskih proizvoda prodajemo na pijačnoj tezgi. Lepo je krenulo pa smo rešili da počnemo time ozbiljnije da se bavimo. Od početka smo vodili računa da proizvodi budu kvalitetni", kaže Maja i dodaje da sve ono što prodaju i oni sami jedu u kući i sve je njihova proizvodnja.

Zimnica koja je postala brend

Jovanovići imaju sedam krava muzara, junad, telad, bikove u toku, oko 50 ovaca, dve koze, oko 100 kokošaka koja nose domaća jaja preko cele godine, kao i tovnu pilad. Povećali su i baštu pa tako na otvorenom uglavnom sade krompir, crni i beli luk, a u plastenicima paradajz i krastavac. Maja je nedavno iz hobija posadila u jednom plasteniku hrizanteme koje takođe prodaje kao rezano cveće na pijaci.

Njihova tezga je prepoznatljiva i po teglama u kojima se šareni zimnica.

Na ćuprijskoj pijaci šareni se zimnica Jovanovića

"Spontano smo krenuli sa zimnicom, a sada je to naš brend. Sve imamo. Ajvar, pečene paprike, turšiju, peglane paprike, krastavac, paradajz u flašama. To povrće proizvodimo sami, a jedino kupujemo papriku ajvarušu proverenog kvaliteta i to od kolega sa pijace."

Proizvode oko hiljadu tegli ajvara godišnje i oko hiljadu litara paradajza u flašama. Sa zimnicom Jovanovići kreću od ranog proleća, kada stigne prva trešnja, višnja, jagoda, malina od kojih prave sokove, džem i slatko.

"Voće je takođe naše. Imamo voćnjak sa šljivama, trešnjama i višnjama, imamo jagode i maline. To nisu neke velike količine ali su sasvim dovoljne za potrebe naših kupaca i kako bi mogli sve sami da završimo. Imamo i svoju rakiju", kaže Maja.

Povrće, zimnica, jaja, pa i kolači

Muški deo porodice Jovanović obrađuje oko 20 hektara zemlje. Imaju kombajn, traktore i sve priključne mašine tako da rade i uslužno sve ratarske poslove. Zato najviše posla ima leti i na jesen. Maja i Danijel nemaju radno vreme i slobodne dane.

Na pijaci su sedam dana u nedelji, a kod kuće uvek ima posla oko bašte, stoke i zemlje. Kada svi odu na počinak i u postelju smesti ćerku Danicu, Maja se odmara uz pravljenje kolača i torti koje prodaje na pijaci ali radi i po narudžbini. Na njenoj tezgi tako se može naći i upaokovane baklave, salčići, princes krofne, bajadere, kiflice sa orasima, a pravi i pihtije i kavurmu. Ovakav tempo rada jeste težak, ali Jovanovići kažu da vole to što rade.

Na pijaci sedam dana u nedelji

"Ponekad uveče sednem sa mužem, pričamo i pitamo se da li bi još neko mogao da izdrži ovakav tempo. Nekad nas stigne umor, ali ujutro kada ustanemo ništa nam nije teško i sve krećemo ispočetka. Sve što radimo, radimo sa zadovoljstvom. Veoma je bitna podela posla. Ujutro ustajemo u 5:30, svi pijemo kafu i dogovaramo se šta ćemo raditi tog dana."

Planiraju i proširenje proizvodnje

Interesantno je da ih mušterije jako vole.

"Zovu me telefonom, naručuju, starijima nosimo kući ako ne mogu da dođu na pijacu. Maksimalno se trudimo da izađemo u susret svima i da zadržimo mušterije. Za vreme vanrednog stanja smo prodavali preko interneta, preko stranice Zelena pijaca Ćuprija. Od kako to postoji 60 odsto nam je skočila prodaja jer smo vrlo aktivni", navodi naša vredna sagovornica.

I pored toga što već imaju dosta obaveza, Jovanovići planiraju da šire proizvodnju. Danijel kaže da grade novu štalu a i planiraju da obrađuju još zemlje.

Omiljeni na pijaci!

"Planiramo da širimo proizvodnju, da povećamo zemlju jer što je veća površina, veća je i zarada. Kad je sezona, osim oca i mene, rade i radnici koje angažujemo. Nismo do sada koristili neke veće subvencije države ali planiramo", napominje Danijel.

Maja i Danijel Jovanović kažu da su zadovoljni svojim životom. Iako mnogo rade, ne žale se. Za devet godina braka ni jednom nisu bili na moru, ne zato što to ne mogu sebi da priušte, već zato što poljoprovreda to ne dozvoljava. A recept za uspešan posao i brak je pre svega sloga.


Foto prilog


Tagovi

Pijaca Prodaja Zimnica Tezga Turšija Ajvar Prodaja jaja Prodaja povrća


Autorka

Jelena Lukić

Više [+]

Diplomirani novinar. Novinarstvom se bavi od 2001. godine. Cilj joj je da predstavi uspešne ljude koji se bave poljoprivredom.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao