Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Lumblija
  • 23.11.2022. 16:30

Lumblija postala 38. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u EU

Riječ je o tradicionalnom kolaču otoka Korčule, okruglog oblika, dobiven pečenjem dizanog tijesta. Po čemu je poseban?

Foto: Facebook/Visit Blato Korčula
  • 1.541
  • 57
  • 0

Nakon Samoborske češnjovke i mesa boškarina i "Lumblija" je dobila europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla, objavila je Europska komisija u Službenom listu Europske unije od 22. studenog 2022. godine.

"Time je ovaj naziv proizvoda upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla te zaštićen na području cijele Europske unije. EU znak koji se nalazi na ambalaži, potrošaču jamči kupnju autentičnog proizvoda", priopćili su iz Ministarstva poljorivrede. 

Riječ je o tradicionalnom kolaču otoka Korčule, okruglog oblika, dobiven pečenjem dizanog tijesta. Izvana je tamnosmeđe boje, premazana varenikom ili rakijom i posuta šećerom. Svojstvenog je i punog orašasto-voćnog okusa, koji proizlazi iz sirovina korištenih za njenu pripravu, aromatična po dodanim mirodijama i harmonična.

Korčulanska Lumblija na nacionalnoj razini zaštićena oznakom zemljopisnog podrijetla

Za izradu se koriste sljedeći sastojci: glatko pšenično brašno, šećer, maslinovo ulje, svinjska mast ili maslac, varenik, bademi, orasi, grožđice, mljeveni klinčići, cimet, muškatni oraščić, korijander, anis, korica limuna i naranče, vanilin šećer, rakija (rakija od ruža ili travarica), pekarski kvasac (svježi ili suhi), mlijeko, voda i sol od kojih se radi tijesto. Među navedene sirovine prilikom izrade tijesta može se dodati mljeveni rogač.

Postupak zaštite naziva "Lumblija" pokrenuli su Viteško udruženje Kumpanjija Blato i Udruga maslinara Vela Luka koji su Ministarstvu poljoprivrede podnijeli zajednički zahtjev za zaštitu oznake zemljopisnog podrijetla.


Tradicija izrade ne samo da je zadržana i danas u otočkim domaćinstvima, već se u smislu popularizacije tog proizvoda organiziraju i natjecanja u pečenju i to većinom na zapadnom dijelu otoka Korčule, ali i degustacije i upoznavanja s tradicionalnom gastronomskom ponudom ovog područja.

Republika Hrvatska sada ima 38 poljoprivredna i prehrambena proizvoda čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla.


Tagovi

Zaštićeni proizvodi Lumblija Otok Korčula Kolač ZOZP Oznaka podrijetla


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.