Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene svinjetine
  • 07.05.2022. 15:00

Lockdown u Kini usporava trgovinu mesom - čeka u luci više od 70 dana

Ova zemlja je najveći uvoznik svinjskog mesa, a zbog strogih mjera protiv pandemije uvoz opada. Kakva su predviđanja za cijene svinjetine?

Foto: Depositphotos/grigvovan
  • 1.077
  • 81
  • 0

Dugotrajni lockdown u Šangaju i drastične mjere u cilju suzbijanja pandemije COVID-19 izazvao je logističke probleme i zastoje u prehrambenoj industriji koji dovode do problema u poslovanju. Reuters navodi da je došlo do usporavanja trgovanja mesom.

Dok Peking ne odustaje od kontroverzne strategije nultog-COVID-a usprkos rastućim rizicima, stanovnici Šangaja i okolnog područja suočavaju se s problemom transporta hrane.

Kao najveći svjetski kupac mesa, Kina je prošle godine trgovala s više od 9 milijuna tona u vrijednosti od oko 32 milijarde dolara.

Roba zaglavljena u luci

Šangaj ima idealnu lokaciju za distribuciju proizvoda širom zemlje, ali otkako je izbijanje slučajeva koronavirusa dovelo do zatvaranja grada krajem ožujka, transport ohlađenih ili smrznutih proizvoda je postao veoma skup. Vozači su podvrgavani čestim testiranjima, dugim karantenskim periodom i dugotrajnim čekanjima na ulazak u grad. Dodatni problem je manje dostupnih kamiona hladnjača zbog posebnog zahtjeva za licence.

Uvoznici se suočavaju s problemima, a najveće posljedice je imao uvoz svinjskog mesa. Očekuje se da će ukupan uvoz svinjetine za ovu godinu pasti za 30 posto. Svi izvoznici prijavljuju probleme, a neki su robu preusmjerili na druga tržišta. Istovremeno, kineski kupci unutar zemlje javljaju o nestašici, dok rashlađeno meso čeka u luci i više od 70 dana.

Neki su robu preusmjerili na druga tržišta (Foto: Depositphotos/muntenesa)

Čak ni preusmjeravanje u druge luke nije donijelo očekivane rezultate. Mnogi gradovi imaju dodatna testiranja na covid. Tako roba koja je jednom testirana kod istovara u luci ponovo prolazi kroz brojna ispitivanje, a vrijeme prolazi. Sve ovo dovodi do inflacije hrane.

Rast cijena svinjskog mesa

U svojoj kolumni za PigProgress John Strak ističe da je sada vidljiv utjecaj vanjskih varijabli na cijenu svinjskog mesa. Istaknuo je mnogobrojne faktore koji su djelovali na tržište. Na ove promjene nije otporna ni Kina.

Broj zaklanih grla u toj zemlji je dostigao vrhunac krajem 2021. i početkom 2022. godine, a najnoviji podaci pokazuju pad od početka godine. Istovremeno je došlo do naglog pada uvoza koji se isporučuje u Kinu u 2021/22.

Prema podacima iz prosinca 2021., u EU je zabilježen pad brojnosti za 3,5 posto u rasplodnom stadu. Izuzetak je bila Španjolska gdje je tada zabilježen rast od dva posto. Negativni trend se nastavio i u prvom dijelu 2022. godine, a zbog rastućih troškova hrane i energije broj svinja će ostati smanjen. Europski izvoz te vrste mesa je pao za 2,7 posto u 2021., ali se domaća potražnja održala.

Cijene energenata i hrane ostat će visoke, a to znači da će i cijene svinja i svinjskog mesa nastaviti rasti i biti visoke.


Tagovi

Svinjsko meso Tržište mesa Kina Uvoz svinjetine Svinjetina Lockdown


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić